Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ukrajinskí pašeráci si vytvorili vlastnú knihu rekordov
Zdielať na

Ukrajinskí pašeráci si vytvorili vlastnú knihu rekordov

UŽHOROD / Cenový rozdiel cigariet na Slovensku a na Ukrajine vytvára priestor pre pašerákov. Dokonca si vraj urobili vlastnú knihu rekordov, kto skôr prenesie na chrbte kamión cigariet.

Funguje takzvaná zelená a modrá zóna

Nelegálny obchod s cigaretami naďalej prekvitá. Práve naopak. Aj keď je už tajný tunel uzatvorený, pašeráci majú iné rafinované skrýše a spôsoby. Napríklad cez zelenú a modrú hranicu.

"Zelená hranica je prenášanie cigariet v rôzne upravených krosnách nosičmi mimo hraničných priechodov, obyčajne cez severný, hustejšie zalesnený a členitejší terén ukrajinsko- slovenskej hranice," hovorí hovorkyňa Finančnej správy Slovenskej republiky Patrícia Macíková.

Modrá hranica zasa znamená pašovanie cigariet v rôznych gumových raftoch alebo drevených pňoch po hraničných riekach Tisa a Uh. Tieto sú spúšťané z ukrajinskej strany na lane a následne na slovenskej strane sú zachytávané. Klasikou však aj naďalej zostáva kontraband dôkladne ukrytý v aute.

Pašeráci chceli vyhĺbiť ďalší tunel...

Podľa našich informácií sa mala tesne pri východnej hranici na ukrajinskej strane nachádzať pripravená vrtná súprava. Tá údajne mala vyhĺbiť ďalší tunel pre pašerákov smerom na Slovensko. Avšak po odhalení tunela v Užhorode odtiaľ  podozrivo rýchlo zmizla.

Podľa našich informácií sa vraj tunelom pašovali aj dva kamióny cigariet každý deň. Pašeráci si teraz dokonca vytvorili vlastnú knihu rekordov- kto skôr prenesie na chrbte kamión cigariet. Naposledy k nám napríklad pašeráci dokonca prileteli a to rovno o polnoci. Hneď na druhý deň kvôli nim Ukrajinci zvolali tlačovú konferenciu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy