Jasno
19°
Bratislava
Pašeráci z oblohy? Tunely už nie sú v móde
Zdielať na

Pašeráci z oblohy? Tunely už nie sú v móde

SOBRANCE / O polnoci sa nad východným Slovenskom objavil zaujímavý úkaz - dvaja Ukrajinci na padáku. Na nočnej oblohe krúžili takmer hodinu. Pravdepodobne išlo o pašerákov, ktorí mali za úlohu zhodiť na dohodnuté miesto kontraband. Po návrate na Ukrajinu ich okamžite zatkli. Zdá sa, že pašovanie pod zemou v tuneloch nahradilo pašovanie nad zemou.

Odborník: Veľmi riskovali

"Ak išlo o pašerákov, tak veľmi riskovali. Mohli sa zachytiť o drôt, strom či kopec. Paraglidistov nie je v noci vidieť, lebo nemajú reflektory," hovorí paraglidista Miroslav Bober.

Ukrajinec neletel sám, na závesnom klzáku sedel aj ďalší muž. Nočný prelet na Slovensko ich mohol stáť život. Tento typ športového stroja totiž nie je vybavený na lietanie v noci.

Na paraglidistov upozornili hraniční policajti z Vyšného Nemeckého. Na Ukrajine ich po návrate miestni pohraničiari okamžite zatkli. V pondelok popoludní kvôli tomu zvolali v Užohorode špeciálnu tlačovú konferenciu.

"Z dôvodu, že osoby boli zaistené na území Ukrajiny a čaká sa  na rozhodnutie príslušných orgánov Ukrajiny, nie je možné poskytnúť k prípadu ďalšie informácie," potvrdila hovorkyňa RHP Sobrance Agnesa Kopernická.

Obaja muži ležia v nemocnici

Okrem nelegálneho nočného letu čaká Ukrajincov trest aj za ďalšie porušenie leteckého zákona. Prileteli totiž do pásma protivzdušnej obrany - ide o vzdušný priestor do hĺbky piatich kilometrov od ukrajinskej hranice, kde je lietanie zakázané.

Či išlo skutočne o pašerákov, zatiaľ ukrajinská strana oficiálne nepotvrdila. Pri zadržaní sa však obaja muži pokúsili o útek. Podľa našich posledných informácií sú boli obaja muži hospitalizovaní v ukrajinskej nemocnici.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy