Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hranica ako ementál. Ukrajinci našli ďalší tunel!
Zdielať na

Hranica ako ementál. Ukrajinci našli ďalší tunel!

V blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice sa na strane nášho východného suseda našla diera v zemi, ktorá by mohla byť vstupom do ďalšieho tunela vedúceho na územie Slovenska. Otvor bol v hĺbke 1,5 metra pod zemou, jeho veľkosť je 150x70 cm. Polícia stále nepotvrdila, že ide skutočne o tunel...

Len 100 metrov od štátnej hranice

"Na ukrajinskej strane sa našla diera v zemi... Môže to byť tunel. Ale vzhľadom na to, že je zatopená a zavalená a prebieha jej čistenie, nevieme povedať, či ide o dokončenú stavbu alebo či je to nejaká šachta, ktorá mala iný účel," vyhlásil šéf polície Tibor Gašpar. Jedna z verzií však podľa neho je, že ide o tunel.

Príslušníci hraničnej polície krátko pred obedom podľa Gašpara zaznamenali zvýšený pohyb ukrajinských policajtov v blízkosti hranice v obci Veľké Slemence. Po krátkej schôdzi kolegov z oboch štátov sa slovenská strana dozvedela, že vo vzdialenosti približne 100 metrov od štátnej hranice sa v rodinnom dome na ukrajinskej strane nachádza diera, ktorá je zanesená a možno je vstupom do tunela.

V dome našli otvor v hĺbke približne 1,5 m pod zemou a veľkosti zhruba 150x70 cm, dodal Gašpar. "Veľké Slemence je obec, ktorá je rozdelená štátnou hranicou a sú tam ideálne predpoklady na takúto stavbu."

Hranica s Ukrajinou pod drobnohľadom

"K odhaleniu tohto možného tunela prišlo pravdepodobne tak, že po prvom prípade sme vytypovali úseky hranice, ktoré sú najrizikovejšie pre podobné stavby," dodal Gašpar. Podľa neho Slováci aj Ukrajinci prehliadajú celú hranicu a zisťujú, či tam ešte podobné stavby nie sú. Úsek hranice, v blízkosti ktorého sa našla diera, kontrolovali Ukrajinci aj za účasti geológov z Kyjeva a prístrojov zameraných na detekciu kovov.

Či potenciálny tunel ústí na území Slovenska, však Gašpar povedať nevedel. Zatiaľ nie je ani známe, či stavba slúžila na pašovanie tovaru alebo osôb. Polícia zatiaľ nikoho nezadržala. Prípadom sa zaoberá Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii a hraničná polícia, informovaný je aj Kriminálny úrad finančnej správy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy