Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cigarety a ľudí k nám pašovali z Ukrajiny. Cez obrovský tunel!
Zdielať na

Cigarety a ľudí k nám pašovali z Ukrajiny. Cez obrovský tunel!

Keby hovoríme o drogovom tuneli medzi Mexikom a USA, poviete si, normálka. Ale niečo také v našich končinách? Na slovensko-ukrajinskej hranici totiž presne takýto fungoval minimálne jeden rok! Má neuveriteľných 700 metrov a z Ukrajiny cezeň pašovali tabakové výrobky a možno aj osoby. Tunel je medzi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodom, nachádza sa v hĺbke šesť metrov...

Ako vystrihnuté z filmu

Na tlačovej besede o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír, šéf polície Tibor Gašpar a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Jozef Luterán.

"Ide o prípad veľmi podobný ako vystrihnutý z filmu z mexicko-americkej hranice," uviedol Kažimír. Pri zaistení polícia odhalila viac než 13-tisíc kartónov výrobkov, podľa Kažimíra bol pri tuneli pohyb sledovaný dva až trikrát týždenne. Za celý čas fungovania tunelu mohlo podľa neho dôjsť k úniku až 50 mil. eur na spotrebnej dani z tabaku.

Mohli pašovať aj osoby

V tuneli fungoval malý vláčik, ktorý dokázal prepraviť všetky druhy tovaru. "Obávame sa, bohužiaľ, že aj živého," dodal Kaliňák. Tunel s takým technickým vybavením a takej kvality nemá na Slovensku podľa neho obdobu. 

Odhalenie prípadu je výsledkom spolupráce Kriminálneho úradu finančnej správy a Policajného zboru. Prípad riešila špeciálna jednotka s názvom daňová kobra. Polícia zadržala jedného z organizátorov pašovania a vodiča. Gašpar však zdôraznil, že túto trestnú činnosť určite nepáchali dve osoby.

Gang to mal dobre premyslené

Medzinárodný slovensko-ukrajinský gang pašerákov mal cigarety posielať cez tunel minimálne rok. Jeden prevoz zásielky státisícov cigariet údajne dokázali zmanažovať za dve hodiny. Pašeráci mohli tunel otvoriť vždy iba naraz z oboch strán - vchod bol ukrytý pod podlahou domu medzi Vyšným a Nižným Nemeckým, ústil priamo do ulice v ukrajinskom Užhorode...

Postaviť ale takýto tunel nie je žiadna maličkosť. Zábery sme ukázali skúsenému špecialistovi na stavanie tunelov. Podľa neho to pašerákom mohlo trvať aj jeden rok. Ničím výnimočným takéto tunely nie sú medzi USA a Mexikom. Len nedávno podobný tunel našli policajné zložky pri mexickej Tichuane, slúžil na prepravu obrovských zásielok drog.

Slovenský zatiaľ ostáva pre policajné vyšetrovanie otvorený na oboch stranách. Keď bude prípad ukončený, raz a navždy ho pred verejnosťou zabetónujú...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy