Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Koľko vypotíme v MHD? Športovci verzus bežní cestujúci
Zdielať na

Koľko vypotíme v MHD? Športovci verzus bežní cestujúci

BRATISLAVA / Viete koľko potu vypotíme za normálnych okolností a koľko v týchto tropických horúčavách napríklad v autobusoch MHD? Alebo aj v autách?

Pot nikomu nie je príjemný

Najprv sa potíte pod pozuchami, čoskoro aj okolo krku a na čele. Cítite sa nepríjemne mokrí, no ešte nepríjemnejšia je predstava, že sa máte navyše aj v tlačenici predierať radom klzkých spotených prípadne aj zapáchajúcich tiel.

Nuž a keď vyjdete z autobusu MHD, môže to vyzerať aj takto. Vaše tričko, blúzka či košeľa odrazu vyzerá ako podrobný atlas Zeme. Jedine ak ste si obliekli niečo svetlé, nebije to tak do očí.

Nás však zaujímalo, koľko potu môžu ľudia v MHD vypotiť medzi seba počas povedzme štvrťhodinovej jazdy. "Človek celkovo vypotí za deň 1,5 až 1,6 litra tekutín," hovorí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Sú to neuveriteľné čísla

No v prípade športovca to môže byť viac ako 20-násobne viac. "Dokážu vypotiť 1,6 - 2,5 litra tekutín za hodinu," dopĺňa Skalická. Čiže to, čo bežný človek za deň, športovec za hodinu.

Ak cestovanie v preplnenej MHD prirovnáme k poteniu športovca, potom za štvrťhodinku jazdy by každý človek mohol vypotiť približne pol litra potu. Pri jednej stovke cestujúcich je to okolo 50 litrov potu, ktorý sa vpije do nášho odevu alebo vyparí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy