Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Cigarety s príchuťou skončia, rozhodla Únia
Zdielať na

Cigarety s príchuťou skončia, rozhodla Únia

LUXEMBURG / Cigarety s rôznymi príchuťami vrátane tej mentolovej v EÚ skončia. Rozhodli o tom v piatok ministri zdravotníctva členských krajín EÚ. Tí konajú v rámci boja únie proti fajčeniu u mladých, ktorých lákajú práve cigarety s rôznymi príchuťami či cigarety balené v príťažlivých, tenkých škatuľkách.

Zrejme odzvoní aj príťažlivým škatuľkám

Tie by sa taktiež už čoskoro mali stať minulosťou, keďže výkonný orgán EK chce za každú cenu znížiť počet fajčiarov a tým aj počet úmrtí spojených s týmto zlozvykom.

Šéfovia rezortov zdravotníctva 27 členských krajín bloku taktiež odsúhlasili úpravu rozmerov povinných varovaní a odstrašujúcich obrázkov na obaloch cigariet, ktorých cieľom je odradiť ľudí. Schválené legislatívne zmeny z dielne EK platné pre všetky krajiny ešte musí schváliť Európsky parlament. Ak sa tak stane, do platnosti by mohli vstúpiť do troch rokov. Niektoré krajiny však nariadenia kritizujú a poukazujú na negatívny ekonomický dopad, čo je taktiež argument tabakových spoločností.

Čísla sú alarmujúce, treba konať

"Je to veľký krok vpred v boji proti tabaku. Nemôžeme tu predsa mať situáciu, kde produkt, ktorý zabíja 700-tisíc Európanov ročne, hľadá nových zákazníkov medzi deťmi, pretože práve na nich je mierená nová iniciatíva (tabakových spoločností)," povedal James Reilly, minister zdravotníctva Írska, ktoré aktuálne únii predsedá.

Práve jeho krajina ako vôbec prvá na starom kontinente v máji uzákonila rovnaké škatuľky cigariet pre všetkých výrobcov predávajúcich svoje produkty na írskom trhu. Íri tak nasledoval Austráliu, ktorá k tomu spornému kroku pristúpila ako vôbec prvá na svete. Pritom práve Európa, kde síce v uplynulých rokoch výrazne klesol predaj cigariet, dominuje iným kontinentom v počte fajčiarov.

Maďarskí fajčiari sa už musia pozerať na ochorenia, ktoré tento zlozvyk môže spôsobiť. Tamojšia vláda pristúpila k označovaniu cigaretových škatuliek nielen varovnými nápismi, ale aj hrôzostrašnými fotografiami.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy