Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Aký bude víkend? Rátajte s tridsiatkami aj krupobitím
Zdielať na

Aký bude víkend? Rátajte s tridsiatkami aj krupobitím

BRATISLAVA / Horúci týždeň sa nám stále nesie v duchu lámania teplotných rekordov. Teploty vysoko nad 30°C, viac ako 130 ľudí v kolapse, to je realita stredu týždňa. A hoci sprvu to vyzeralo, že víkend aké také osvieženie prinesie, rátať môžete skôr s búrkami s krupobitím na viacerých miestach Slovenska, no s teplotami pod 30°C určite nerátajte...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Prekonané celoslovenské rekordy

Podľa meteorológov sa streda niesla v rekordnom počte kolapsov z tepla, ktorých bolo až 134, teda o 53 viac ako v utorok. Rovnako však padali teplotné rekordy, klimatológovia zo SHMÚ zaznamenali celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu, čo je najvyššia teplota vzduchu pre 19. jún v celej histórii meteorologických meraní na Slovensku od druhej polovice 19. storočia.

"V Sliači namerali 35,9°C, čím bol prekonaný celoslovenský rekord pre tento deň z minulého roka - z Chorvátskom Grobe vtedy namerali 35,5°C," povedal hovorca SHMÚ Ivan Garčár. Tropickú hodnotu teploty vzduchu namerali aj v Oravskej Lesnej - 30,2°C, na Kolibe v Bratislave 33,6°C, v Nitre bolo 35°C a Hurbanove 34,9°C tropická bola aj noc zo stredy na štvrtok.

Cez víkend aj krupobitie

S prehánkami a búrkami pre tieto dni veľmi nerátajte, v piatok sa radšej pripravte na ďalšie tridsiatky, iný nádych však budú mať víkendové dni. "V sobotu a nedeľu počítajte so zrážkami na viacerých miestach, pri búrkach sa môžu objaviť aj krúpy, silný vietor a úhrny do 30 mm," upozorňuje meteorologička Miriam Jarošová.

Aj napriek tomu sa však víkend bude niesť v horúcom duchu. "Na severe rátajte s teplotami od 27°C až po 33°C na juhu. Takže ak môžete, vyberte sa cez víkend ochladiť sa k vode a tieto horúce dni čo najlepšie využite," dodáva Jarošová. Výraznejšie ochladenie, alebo skôr návrat k typickým júnovým teplotám, môžeme podľa nej očakávať až v priebehu budúceho týždňa.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články