Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Summit prezidentov v Bratislave. Majú zmiznúť výtlky
Zdielať na

Summit prezidentov v Bratislave. Majú zmiznúť výtlky

BRATISLAVA / Po prvýkrát v histórii sa Slovensko stane dejiskom stretnutia hláv 20-tich štátov strednej a východnej Európy. Prípravy na budúcotýždňový summit prezidentov v Bratislave sú v plnom prúde. A vraj nám vďaka tomu ubudnú aj výtlky na cestách.

V Bratislave 200 vysokopostavených ľudí

Každá hlava štátu príde do Bratislavy s niekoľkočlennou delegáciou. Podľa protokolistov bude v hlavnom meste poriadne rušno. Do hlavného mesta prúdi prezidenti členských i nečlenských európskych štátov plus prezident Európskej únie Herman Van Rompuy. "Tento summit je najväčší v dejinách SR za posledných 20 rokov. Bude tu 200 ľudí," uviedol Peter Priputen, riaditeľ protokolu prezidentskej kancelárie.

Prezidenti by sa mali rozprávať o tom, čo a ako ďalej po kríze. "Ako naštartovať ekonomický rast, ako stabilizovať ekonomiku," tvrdí Ján Šoth, vedúci kancelárie prezidenta. Prvýkrát uvidíme všetkých 20 prezidentov pekne pohromade v bratislavskej Redute. Všetky dôležité rokovania však budú na hrade.

Keďže medzi pozvanými bude aj predstaviteľka Kosova, počíta sa s istými protokolárnymi opatreniami. "Priestory, kde budú rokovania nebudú vyzdobené symbolmi... Hymny sa hrať nebudú," uvádza Šoth. Bratislava sa stane najsledovanejším mestom Európy.

Zmiznú výtlky

V pohotovosti je preto aj ,inisterstvo vnútra. "Ochranu ústavných činiteľov zabezpečujeme my. Rozhodne treba počítať s dopravnými zdržaniami, keďže tu budeme mať neuveriteľné množstvo prezidentov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

V poriadku a najmä bez výtlkov musia byť aj cesty. Magistrát hlavného mesta dostal za úlohu prejsť a opraviť všetky trasy, po ktorých delegácie budú prechádzať. "Určite bude uzavretý bratislavský hrad, bude uzatvorená aj ulica Mostová," dodala Garajová. Množstvo húkajúcich áut či vládnych limuzín bude aj na hraničných priechodoch či na letiskách v Bratislave a vo Viedni.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy