Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Medzinárodný konflikt pre hroby
Zdielať na

Medzinárodný konflikt pre hroby

NOVÉ ZÁMKY / Roky zarastal trávou, nikto sa oň nijako mimoriadne nezaujímal, s výnimkou správcu cintorína. Dnes je predmetom škandálu, ktorý údajne vyvrcholil ostrým protestným listom adresovaným z českého ministerstva tomu slovenskému. Reč je o masovom hrobe vojakov z prvej svetovej vojny na novozámockom cintoríne, mylne označenom ako pamätník československých legionárov.

Dozvedeli sa to v decembri

"Údajne sme mali zlikvidovať nejaké hroby, alebo pamätník, kde mesto v mojej osobe odpovedalo ide o rekonštrukciu o danie do pôvodného stavu z roku 1933, keď tieto hroby tu vznikli," vysvetľuje prednosta MsÚ Nové Zámky Peter Ágh.

Na údajné ničenie hrobov sa do utorkového rána kompetentných v Nových Zámkoch opýtal len jediný český spravodajský server. O tom, že miesta zarastené trávou sú vojenské hroby dvoch stoviek vojakov z 12-tich európskych krajín, padlých v I. svetovej vojne, sa podľa prednostu, mesto dozvedelo len v decembri minulého roka.

K porušeniu dohôd nedošlo

"Keď sme z archívu ministerstva obrany dostali kompletný spisový materiál spätne z roku 1933, vtedajšie vojenské velenie zriadilo tieto hromadné hroby," pokračuje Ágh.

"20 rokov robím v cintoríne, doteraz sme nič nemali o tom, doteraz sa o toto nikto veľmi nestaral, my sme sa starali, ako správa cintorína a mesto," hovorí Zuzana Kovácsová zo správy cintorína. Za českú stranu mala vyjadriť pohoršenie nad porušením mimovládnej dohody riaditeľka odboru vojnových veteránov, tá údajne podrobnosti odmietla zverejniť.

"O poničenie pamätníkov v Nových Zámkoch nás informovali ako nadácia M.R. Štefánika zo Slovenska, tak i v mailoch niekoľko nespokojných občanov z NZ," informuje hovorca Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek. "V tejto súvislosti však MV SR musí konštatovať, že k žiadnym porušeniam dohôd nedošlo a nedochádza a pani predsedníčka bola o celej záležitosti informovaná Slovenskou stranou písomnou formou,"  dodáva hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy