Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vražda pred očami ľudí. Ako by ste sa správali vy?
Zdielať na

Vražda pred očami ľudí. Ako by ste sa správali vy?

BRATISLAVA/LONDÝN / Chladnokrvná vražda mladého muža na ulici a za bieleho dňa šokovala celý svet. A ponúkajú sa otázky: Ako to, že nikto nezakročil? Ako to, že sa toľkí ľudia tvárili, ako keby sa nič nedialo? Podľa psychológov za to môžu obranné mechanizmy v našom mozgu. Väčšina ľudí si myslí, že by krízové situácie zvládla s nadhľadom. Nie je to ale pravda.

Tvárim sa, že sa ma to netýka

Londýnska ulica plná ľudí, na prvý pohľad ako by sa nič nedialo. Napriek tomu, že na zemi leží čerstvo zavraždený mladík. Ako je to možné? "Tá hrozba je taká silná, že zareagujem akoby mŕtvym chrobákom, a teda to nevidím a prechádzam akoby úplne ľahostajne von. Nechcem vyprovokovať útočníka, aby aj na mňa nezaútočil. Tvárim sa, že sa ma to vôbec netýka," vysvetľuje psychológ Ľudovít Dobšovič.

Väčšina ľudí si myslí, že sú odvážnejší a lepší ako ostatní. Keď ale príde na lámanie chleba, ukáže sa pravda. "Po Breivikovi už nemá byť kto v Európe šokovaný. Nebol ani Moslim, bol to čistý Nór. Jednoducho tá spoločnosť si musí uvedomiť, že to môže prísť od kohokoľvek," hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Môže sa to stať kdekoľvek

Vrahovia hovorili o tom, že takto trpí civilné obyvateľstvo v moslimských krajinách, kde slúžia britskí vojaci. No i tí slovenskí. "Môže sa to stať kdekoľvek. Každá krajina, ktorá sa zúčastňuje operácií v Afganistane a je vnímaná ako nepriateľ, tak je potenciálnym terčom," informuje Žitný.

Viete ako by ste sa správali, ak by ste sa stali svedkami niečoho podobného? Zakročili by ste? Mali by ste? "Ak by bol niekto svedkom takejto udalosti a nedokázal by pomôcť sám, alebo by sa tým vystavil riziku, samozrejme mal by privolať pomoc," hovorí psychológ Dobšovič.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy