Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Boj o deti (7,6). Majú žiť s otcom vo Francúzsku
Zdielať na

Boj o deti (7,6). Majú žiť s otcom vo Francúzsku

VEĽKÉ BIELICE / Chceli mi uniesť vnúčatá. Touto vetou začal telefonát pán Slivka z Veľkých Bielic (okr. Partizánske). Sedem a šesťročné dievčatá sa podľa jeho slov pokúsil vziať ich otec žijúci vo Francúzsku. Chcel tak vyriešiť tri roky trvajúci súdny spor o zverenie detí do opatery.

Okresný súd v Bratislave totiž deti poslal naspäť do Francúzska, kde sa narodili. Ich matka ale tvrdí, že rozhodnutie ešte nie je právoplatné. V momente ako išla pani Slivková s deťmi do školy, zastavili pri nich dve autá. Z nich vyšiel jej bývalý priateľ, štyria muži a chceli jej vziať deti. "Že on pre ne prišiel, že majú vo Francúzsku všetko pripravené, tam im bude dobre. Začal ju trhať, trvalo to ale ja neviem päť minút. Nakoniec sme sa vytrhli, utekali sme domov," hovorí matka detí Andrea Slivková.

"Vnučka pribehla s plačom, že deduško deduško, chcú nás zobrať," hovorí Miroslav Slivka, otec Andrey. Pani Slivková žila s priateľom v jeho rodnom Francúzsku. Na svet mu priviedla dve dcéry.

Po čase ju podľa jej slov začal biť a preto od neho odišla. Nasledoval spor o deti. Nedávno v prípade rozhodol okresný súd Bratislava I. "Uznesením rozhodol o nariadení návratu maloletých detí do krajiny obvyklého pobytu, pričom nariadil matke návrat detí do krajiny obvyklého pobytu do troch dní odo dňa uznesenia," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Pani Slivková s takýmto rozhodnutím nesúhlasí. Odvolala sa a chce aby deti zostali na Slovensku. "Deti tu žijú už tri roky. Po francúzsky nevedia, majú z toho traumu," hovorí Andrea. Je presvedčená o tom, že si ich chcel vziať nezákonne. obrátila sa aj na políciu. "Polícia prijala trestné oznámenie v danej veci, pričom v zákonnej lehote rozhodne," uviedol hovorca trenčianskych policajtov Pavol Kudlička.

Deti ho odmietajú, tvrdí matka

"Ide o áno, únos, áno únos detí," tvrdí Andrea Slivková. Pani Slivková argumentuje tým, že sa odvolala a uznesenie tak nie je právoplatné. Súd má ale opačný názor. "Uznesenie sa stalo vykonateľné 16. mája 2013," dodáva Adamčiak.

To, že by deti museli odísť do Francúzska odmieta a chce bojovať ďalej. "Deti ho odmietajú," hovorí Andrea. "Každý štát si zastane svojich ľudí, ale my si neviem zastať svojich ľudí," myslí si Miroslav Slivka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články