Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Bratia adoptovaní do Francúzska. Nevedia o nich ani úrady!
Zdielať na

Bratia adoptovaní do Francúzska. Nevedia o nich ani úrady!

BRATISLAVA / Príbeh dvoch adoptovaných slovenských chlapcov, za ktorými smúti ich prababka, oslovil mnohých z vás. Pýtate sa, ako je možné, že dve deti idú na adopciu do inej krajiny a ďalej o nich vôbec nič nevieme? Zisťovali sme, či aspoň úrady majú nejaké informácie. A odhalili ešte väčší problém...

Povinnosť informovať...

"Starší hovoril - babka, neboj sa, ja už viem aj esemeskovať... A oni nám tu píšu, že deti nevedia po slovensky písať. Po roku, že by zabudli po slovensky deti písať?" Takto reaguje zúfalá prababka Tomáša a Patrika, ktorí do Francúzska na adopciu odišli v roku 2007.

Pýtala sa na nich aj ich bývalá učiteľka. Márne. Za celý čas vraj napísali len raz - aj to nie samotní chlapci. Kde je teda skutočný problém? Ministerstvo práce sa ešte vo februári vyjadrilo, akým spôsobom a ako často majú krajiny o našich deťoch informovať  - to má byť zmluvne dohodnuté s tou ktorou krajinou.

... nie je zmluvne dohodnutá

Centrum dokonca uviedlo, že na to, aby sa spolupráca  pri adopciách s inou krajinou vôbec začala, je základnou podmienkou uzavretie takého dokumentu. "V tomto momente môžeme potvrdiť, že neexistuje dnes memorandum, ktoré by upravovalo vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom," potvrdil aj hovorca rezortu Michal Stuška.

27 detí teda v rokoch 2003 až 2007 odišlo do Francúzska bez toho, aby bola s krajinou zmluva. 88-ročná prababka chlapcov je z toho psychicky na dne. Rodina Schubertovcov má ale zviazané ruky. Keď v takýchto prípadoch deti začnú nový život, z právneho hľadiska podľa ministerstva už biologická rodina nemá nárok vedieť, čo je s nimi ďalej.

Ani úrady nič nevedia

Keď však nie rodina, informácie o deťoch by mohlo mať aspoň Centrum pre ochranu detí. Aj tu je však problém. "Ak neexistuje protokol podávania vzájomných správ o deťoch v medzinárodných adopciách medzi dvoma štátmi, tieto štáty nie sú povinné dodržiavať nejaký režim postadopčných správ, ktorý im nevyplýva z medzinárodného dohovoru," informovala Natália Bláhová z Asociácie náhradných rodín.

Je preto vysoko pravdepodobné, že Francúzi žiadne správy o chlapcoch neposielajú, lebo nemusia. Slovensko ich k tomu nezaviazalo. Čo je s nimi od roku 2007 teda na Slovensku nevie vôbec nikto. Na oficiálnu odpoveď Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí však stále čakáme.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články