Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Chlapci mali byť adoptovaní do Francúzska. Prababka o nich nič nevie
Zdielať na

Chlapci mali byť adoptovaní do Francúzska. Prababka o nich nič nevie

BRATISLAVA / Dvaja malí chlapci boli z detského domova na Slovensku adoptovaní do Francúzska. Ich rodina tvrdí, že sa to udialo za podivných okolností. Sľúbili totiž, že sa ozvú a že prababku niekedy navštívia. Nestalo sa. Prípadom sa zaoberá Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže.

Patrik a Tomáš skončili v detskom domove po tom, čo ich ľudia našli túlať sa po uliciach. Vlastným rodičom boli ľahostajní. Fotografia z roku 2007 je poslednou, ktorú prababka má.

Pravidelná návšteva u prababky

Chlapci k nej chodievali na návštevy. "Pokaždé, keď prišli, boli šťastné a oni by tak radi tu zostali, ale ja som nevládala," hovorí prababka Patrika a Tomáša Lýdia Schubertová.

V obývačke prababky má čestné miesto aj motorka. Chlapci keď odchádzali, tak jej ju nechali so slovami: My sa po ňu vrátime. Odvtedy však o nich nepočula.

Paní Lýdia má 88 rokov. 3 krát denne sa modlí, aby sa Patrik a Tomáš mali dobre. Prosí o pomoc, chce vedieť, či sú u nových rodičov. "Rada by som sa dozvedela, pozdraviť ich. Nič viac, viete," hovorí pani Lýdia.

Učiteľka dostala e-mail. Nepísali ho chlapci, tvrdí

Rodina vie, že majú nový život. Nechcú im ho narušiť. Jediné, o čo im ide je vedieť, či sú v poriadku. Mimoriadne blízky vzťah mali aj k svojej učiteľke. Adoptívni rodičia jej tiež sľúbili, že ostanú v kontakte. "Si odo mňa zobrali telefónne číslo, adresu, e-mailovú adresu, skype, že budeme spolu stále rozprávať," opisuje bývalý učiteľka chlapcov.

Chlapci sa jej ozvali 2 týždne po príchode do Francúzska. E-mailom. "Štylisticky viem, že to chlapci nepísali. Ako ich učiteľka, kamarátka, blízky, som vedela, akú máme komunikáciu," dodáva. Oslovila detský domov, Červený kríž, nadácie aj ministerstvo práce. Keďže pani učiteľke nikto z úradníkov relevantne neopovedal, na prípad sme upozornili aj my. Tu je výsledok. "Môžeme potvrdiť, že už existuje komunikácia v týchto mesiacoch medzi Centroma francúzskou stranou," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články