Polojasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Nútené adopcie. Ľady sa pohli aj u Čechov
Zdielať na

Nútené adopcie. Ľady sa pohli aj u Čechov

ČESKÁ REPUBLIKA / Zdá sa, že v otázke nútených adopcií sa pohnú ľady aj u našich susedov. Česi až doteraz odmietali, že by boli deti odoberané za podozrivých okolností.

Úrady zatiaľ neurobili nič

V nasledujúcich týždňoch sa stretnú ministri práce a zahraničia, aby vážnu situáciu riešili, prípadov totiž stále pribúda. Slivkovci, Davidovi, teraz aj Michalákovi, české rodiny, ktoré v zahraničí rozdelila sociálka.

Úrad podľa týchto rodín neurobil zatiaľ v ich prípadoch nič. To by sa ale konečne mohlo zmeniť. Už v nasledujúcich týždňoch sa stretne ministerka práce Müllerová s ministrom zahraničia Schwarzenbergem. Téma? Pokus o návrat českých detí domov.

Česko je iné než Slovensko

"Nechcem predbiehať, ale budeme chcieť bližšiu spoluprácu," povedal Zdeněk Kapitán, riaditeľ úradu pre medzinárodnú právnu ochranu detí. To zaznelo na stretnutí ľudí, ktorí už povedali pasivite brnenského úradu dosť. Zakladajú facebookové stránky, rozposielajú listy, žiadajú osobné stretnutia, a to aby sa ľady konečne pohli.

Česko je proste iné než Slovensko, zmierte sa s tým, povedal inými slovami riaditeľ úradu. To, vďaka čomu Slovensko priviedlo domov napríklad chlapcov Martinka a Samka Bóorových, teda že Slovensko vstúpilo do procesu ako tretia strana, český úrad na ochranu práv neuznáva, podľa neho je to protiprávne.

To už ale všetky už spomínané rodiny majú za sebou a podľa nich jediná cesta ako dostať deti späť je trvať na slovenskej ceste. A stretnutia s riaditeľom chcú opakovať.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy