Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pozastavené zahraničné adopcie. Úrady tvrdia, že je všetko v poriadku
Zdielať na

Pozastavené zahraničné adopcie. Úrady tvrdia, že je všetko v poriadku

BRATISLAVA / Slovenská republika pozastavuje akékoľvek medzištátne adopcie detí do Talianska. Na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sme zaslali množstvo otázok. Na niektoré z nich ministerstvo konečne odpovedalo.

Taliani pochybenia odmietajú

Objavili sa špekulácie, že odchod stoviek slovenských detí do Talianska hraničí s predajom. "Minister Ján Richter sa rozhodol dočasne prerušiť všetky adopcie alebo všetky úkony súvisiace s adopciami do Talianska až kým nebudú vysvetlené a vydokumentované otázky, ktoré boli predmetom rokovania," povedal hovorca Ministerstva sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. 

Je tu ale jeden problém. Riaditeľka slovenského centra pre ochranu detí bola priamo v Taliansku na rokovaniach, ktoré mali veci vyjasniť. Pre denník SME nedávno talianska strana odmietla akékoľvek pochybenia. Ostali teda podozrenia, kam sa podeli správy o tom, ako sa naše deti v Taliansku majú.

Prečo sa tak minister rozhodol?

Aj slovenská aj talianska strana tvrdia, že je všetko v poriadku. Čo majú teda Taliani naprávať, keď sme im pozastavili adopcie, je preto otázne. Len tak pre nič za nič minister práce adopcie do Talianska nepozastavil. Myslí si to aj najväčšia kritička tohto systému, ktorý tu funguje už roky.

Podľa nej jasným dôkazom toho, že niečo nie je v poriadku sú tri kontroly, ktoré prebehli na Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. "Všetky tieto kontroly avizovali pochybenia a niektoré dokonca tak závažného charakteru, že mohli poškodiť deti," uviedla Natália Blahová z Asociácie náhradných rodín. Otázky k téme pozastavenia adopcií sme poslali aj talianskej ambasáde v Bratislave. Odpovede sme nedostali.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy