Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
DEMOKRACIA. Komu priniesla výhody a komu nevýhody
Zdielať na

DEMOKRACIA. Komu priniesla výhody a komu nevýhody

BRATISLAVA / Myslíte si, že demokracia, ktorú máme na Slovensku, je skutočne demokraciou? A dokáže takéto zriadenie prežiť nástrahy finančnej a hospodárskej krízy? To nie sú filozofické otázky, ale reálny problém.

Ľudia sa cítia slobodní

Komplikovaný spôsob riadenia spoločnosti, avšak zatiaľ jediná možnosť, ako slobodne žiť. Presne takto by sa dala demokracia definovať. Od prvého "zaštrngania" kľúčov sme sa stali rovnoprávnymi a slobodnými občanmi. Máme možnosť slobodne voliť, študovať a za najväčšiu výhodu považujú dnes mladí ľudia najmä cestovanie.

"Demokracia priniesla do nášho štátu stabilný systém, v ktorom sa ľudia cítia slobodne," vraví politológ Grigorij Mesežnikov.

Poniektorí však tvrdia, že demokracia na jednej strane priniesla množstvo výhod, no na druhej im zobrala istoty. "My ako dôchodcovia máme malý dôchodok a musíme doplácať na lieky," vraví jedna z opýtaných žien. 

Aj bývalý režim mal výhody

Štátne byty, výhody pre slobodné mamičky, práca pre každého. Toto zasa ponúkal bývalý režim. V histórii sa však uvádza len veľmi málo prípadov, kedy by demokracia prežila nejakú vážnejšiu núdzu. Možno i to je dôvod, prečo sa počas krízy na Slovensku ľudia tomuto režimu otáčajú chrbtom. 

Demokracia sa ale vyvíja  zároveň so spoločnosťou, preto by sme nemali zabúdať, že i my sme jej súčasťou. "Ja si myslím, že demokracia nás núti stále si vstupovať do svedomia," doplnil Mesežnikov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy