Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Víchrica vyvrátila 40 tisíc stromov. Zničila aj zverník v Betliari
Zdielať na

Víchrica vyvrátila 40 tisíc stromov. Zničila aj zverník v Betliari

BETLIAR / Minulotýždňová víchrica, ktorá sa prehnala aj Rožňavským okresom napáchala obrovské škody. V zverníku v Betliari pôsobila asi najväčšiu kalamitu na Slovensku. Vietor tam vyvrátil až 40 tisíc stromov. Zničili aj plot okolo zverníka, takže chovná zver teraz môže ujsť. Hrozí aj to, že popadané stromy napadne lykožrút, čím by sa terajšie škody ešte znásobili.

Lesníci evidujú škody

Zverník v Betliari má svoju tradíciu už od čias Andrássyovcov, no minulotýždňová víchrica ho zničila. Lesníci už od nedele sprístupňujú lesné cesty, aby mohli zhodnotiť škody. Pre silný vietor do zverníka skôr vstúpiť nemohli. Aj teraz je však táto práca veľmi nebezpečná. "Ťažko posúdiť, ktorým smerom tie koláče budú praskať a stromy padať," povzdychne si nad kalamitou Juraj Balázs, riaditeľ OZ Rožňava Lesy SR. Tisíce popadaných stromov tisnú nielen lesníkom do očí slzy. Pohľad na prekrásny les sa počas jednej noci zmenil na zdevastovanú krajinu. "Je to doteraz najväčšia kalamita," tvrdí Juraj Balázs.

Zver môže uniknúť do voľnej prírody

Škody sa však znásobujú, pretože prevrátené stromy zničili aj oplotenie okolo zverníka. "Podľa hrubého odhadu je na dĺžke jedného kilometra poškodené oplotenie," poznamenáva Juraj Balázs, riaditeľ OZ Rožňava Lesy SR. Tým, že stromy narušili plot na zverníku, môže sa stať, že zver ujde do voľnej prírody. Vo zverníku sú odchovávané nielen diviaky, ale aj muflóny a vysoká zver. Lesní odborníci majú všetky zvieratá zrátané, o niektoré z nich sa starajú už od narodenia. Ako tvrdia, únik zveri nesmú dopustiť. "Bola by to ťažko vyčísliteľná škoda, ktorá by týmto vznikla po tých dlhých rokoch práce so zverou," hovorí Juraj Balázs.

Hrozí lykožrútová kalamita

Víchrica zničila takmer celú ťažbu plánovanú na ďalšie dva roky. Ak sa stromy v najbližších mesiacoch nestihnú spracovať, hrozí ďalšia kalamita. Tentoraz ale živočíšna. "Hrozí nám rozšírenie lykožrútovej kalamity a znehodnotenie listnatého dreva zaparením," dodáva Juraj Balázs.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.




ISIFA - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy