Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Sneh sa mení na vodu. Problém má Záhorie, juh aj sever...
Zdielať na

Sneh sa mení na vodu. Problém má Záhorie, juh aj sever...

SLOVENSKO / Stúpajúce hladiny riek v niektorých častiach Slovenska zaplavili pivničné priestory rodinných domov. Hasiči odčerpávali vodu z pivníc v Jablonici, Prievidzi - osade Borina, Pohorelej a Brehoch.

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto či video. Ďakujeme!

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Voda je všade...

Starostka Jablonice Alena Hazuchová povedala, že v obci nevedia, ako sa situácia vyvinie. Pomáhajú údajne všetci, čo môžu, hasiči, dobrovoľní hasiči, zamestnanci obecného úradu, zamestnaní na obecných prácach. Voda je podľa jej slov všade, na cestách, aj v poliach.

V Plášťovciach je podľa starostky obce Anikó Helységovej situácia stabilizovaná. Ráno vyhlásila mimoriadnu situáciu a odvtedy obyvatelia obce pomáhajú s roznášaním pieskových vriec po obci. Ohrozených je približne desať rodinných domov, hladina Litavy klesá.

Na Slovensku vyhlásili mimoriadnu situáciu pre povodeň v Rožňavskom, Revúckom, Lúčeneckom a Levickom kraji. Rovnako aj pre Veľký Krtíš platí výstraha prvého stupňa. Na základe žiadosti Obecného úradu Senec boli z humanitárnej základne civilnej ochrany Limbach poskytnuté obciam Chorvátsky Grob a Čierna Voda dve kalové čerpadlá s príslušenstvom.

Všetko nabralo na obrátkach v piatok

Pred možnými povodňami z dažďa a topiaceho sa snehu varuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Pre okresy Lučenec, Veľký Krtíš a Levice - východ vydal výstrahu druhého stupňa. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Myjava, Piešťany, Trnava, Pezinok, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Partizánske, Žarnovica, Nové Zámky, Levice - západ, Revúca a Rožňava.

Nepriaznivá hydrologická situácia sa začala vyvíjať v piatok 22. februára. V sobotu pri kladných celodenných teplotách do päť stupňov Celzia a daždi s úhrnom v priemere 20 milimetrov na západnom a na juhu stredného Slovenska začala hladina v tokoch postupne stúpať.

"Nedeľňajší dážď s úhrnom osem až 15 milimetrov opäť na západnom Slovensku a juhu stredného Slovenska znamenal ďalšie vzostupy hladín riek,“ uviedla hydrologička SHMÚ Danica Lešková s dodatkom, že v súčasnosti na postihnutých miestach neprší, alebo len slabo mrholí. Takáto poveternostná situácia by mala postupne zmierniť vzostupy vodných hladín a situáciu upokojovať.

Pozor na lavíny

Vo všetkých pohoriach na Slovensku je z rána mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu dňa pri oteplení lavínové nebezpečenstvo stúpne na zvýšené, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za posledných 24 hodín pripadlo už len v najvyšších polohách Tatier od poprašku do niekoľko centimetrov nového snehu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy