Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Toto hnusné Slovensko... Lucia Nicholsonová nie je hrdá Slovenka
Zdielať na

Toto hnusné Slovensko... Lucia Nicholsonová nie je hrdá Slovenka

BRATISLAVA / Označenie Slovenska za "hnusné" vyvolalo veľkú odozvu medzi poslancami. Poslankyňa Lucia Nicholsonová sa v Národnej rade takto emotívne vyjadrila k stavu vyšetrovania kauzy Gorila. Viacerí poslanci ju ostro kritizujú za urážku národa. Niektorí ju dokonca vyzývajú, aby sa vzdala poslaneckého mandátu. Poslankyňa si za svojimi výrokmi stojí. A politike dať "zbohom" nemieni...

Nedovoľujú mi byť hrdou Slovenkou...

"... To musel prísť človek až z Kanady, aby nám otvoril oči na tomto hnusnom Slovensku, tak tomu sa kopia na hlave žaloby na ochranu osobnosti od všetkých tých goríl... Táto krajina sa stáva naozaj absurdistanom... To sú všetko veci, ktoré mi nedovolia byť hrdou Slovenkou... Počas tejto vlády tá lúza znova povstáva. Neprejde ani tak veľa dní, kedy Slovensko bude zase tou čiernou dierou na mape." Tak tieto vyjadrenia poslankyne Lucie Nicholsonovej z SaS zazneli viacerým politikom v ušiach príliš hlasno.

Mala by sa vzdať mandátu...

A vznikli z toho aj chodbové reči. "Je to asi najhorší vulgarizmus, ktorý zaznel v tomto parlamente," reagoval na to Dušan Jarjabek zo Smeru. "Takéto výroky by poslanci používať nemali," povedal Pavol Hrušovský z KDH. "Mala by sa jednoznačne vzdať poslaneckého mandátu a ísť tam, kde ju srdce ťahá a kde sa jej páči," tvrdí zase Viera Tomanová.

Podpora liberálov

Liberáli však majú opačný názor. Stoja verne za svojou poslankyňou. "Nehovorí o Slovensku ako takom, hovorí o jednej z jeho podôb a to o tej, ktorá je v gorile popísaná," hovorí Martin Poliačik. "Práve pán poslanec Jarjabek používa slovník, ktorý používal Mečiar v časoch najtvrdšej normalizácie," vyjadril sa aj Ľubomír Galko.

Na výroky poslancov v parlamente sa vzťahuje imunita. Zlé parlamentné jazyky však hovoria, že Nicholsonovej slová by mali byť potrestané. "V prípade, že by sa niektorý z poslancov cítil byť dotknutý alebo urazený, mohol by podať podnet na disciplinárne konanie na mandátový a imunitný výbor," hovorí hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec.

Hrozí disciplinárne konanie?

No zdá sa, že slová poslankyne Nicholsonovej ostanú iba chodbovými rečami. Väčšina členov mandátového a imunitného výboru to na disciplinárne konanie nevidí. "To potom by sme museli prijať náhubkový zákon a to by bolo zle," upokojuje Béla Bugár. "Je to len pejoratívne pomenovanie stavu, v akom sa krajina nachádza. Ja v tom problém nevidím," potvrdil aj politický analytik Ján Baránek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články