Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
FOTOGALÉRIA. Slovensko pod snehom vašimi očami
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Slovensko pod snehom vašimi očami

SLOVENSKO / Vo štvrtok sa takmer celá krajina prebudila do poriadne zasneženého rána. Niektoré oblasti hlásia kalamitný stav, iné mimoriadnu situáciu. Husté sneženie prerušilo dodávky elektriny, autá uviazli v hrubej snehovej pokrývke. Ťažký sneh láme aj konáre stromov, ktoré končia na cestách. Je hlásených hneď niekoľko nehôd a cesty na východe aj severe Slovenska sú len ťažko prejazdné... Situáciu v jednotlivých regiónoch monitorujú štáby TV JOJ.

Aké je počasie u Vás? Pošlite nám foto či video. Ďakujeme!

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

AKTUÁLNE! Bez elektriny je aktuálne zhruba 100 000 odberových miest Prešovského, Košického aj Banskobystrického kraja. Technici dodávky obnovujú postupne. Prešovu pomoc prisľúbila vrtuľníková základňa, vojsko a 2. mechanizovaná brigáda.

Reťazová zrážka a 5 zranených

Podľa reportérky Martiny Molčanovej len v Rožňave počas noci napadlo 30 cm nového snehu. Padajú tam stromy a niektoré obce ostali bez elektriny. Rušnú noc prežili aj na horskom priechode Soroška, ktorý musel byť na 5 hodín úplne uzavretý. Pri Plešivci sa zase na zasneženej ceste zrazili 2 autá s kamiónom - jedno z áut ostalo vo zvodidlách a cez okno po zrážke vypadol spolujazdec, 5 ľudí skončilo v nemocnici.

Vodiča so spolujazdkyňou totiž museli hasiči z auta vystrihnúť, utrpeli vážne zranenia. Aj v Rožňave na chvíľu vypadla elektrina. Dobšinský kopec pre skrížený kamión bol neprejazdný, niektoré autobusové spoje na zastávky v tunajších mestách ani nedorazili. Na dobšinskom gymnáziu vyhlásili kalamitné prázdniny, desiatky obcí sú bez elektriny.

MHD v Prešove zadarmo, mimoriadna situácia

Z východu Slovenska sa hlási Vlado Jurek - podľa neho tu napadlo 20-30 cm nového snehu. Polícia už od rána v Prešovskom kraji vyzývala vodičov, aby nejazdili, ak to nie je nutné. Kamionisti zase mali odparkovať na bezpečnom mieste. Aj tu pod ťarchou snehu padajú stromy, na mestskom prade už zasadal krízový štáb. Vyhlásená bola mimoriadna situácia, na pokyn primátora je MHD zadarmo. Pomoc tu prisľúbilo vojsko, v teréne by mali byť na pomoc aj väzni.

Tureckí kamionisti pod Donovalmi

Do rána zasnežilo aj celú Banskú Bystricu a široké okolie. Sídliská sú schované pod kopou snehu, hlavné cesty v meste našťastie cestári stihli odhrnúť včas. Problémy nemali ani autobusové spoje. Podľa Katky Kováčikovej si však ľudia stále majú dávať pozor na padajúce stromy. Pri čistení chodníkov pomáhajú skupiny dobrovoľníkov.

Kuriózna situácia však vznikla pod Donovalmi. Cestu tu totiž zablokovali tureckí kamionisti. Priamo na ceste zastavili a na kolesá si chceli nasadiť snežné reťaze. Cez priechod sa napokon aj tak nedostali - je totiž uzavretý.

Na Spiši uviazol štáb TV JOJ

Až pol metra novonapadnutého snehu zabrzdil život aj na Spiši. Situáciu v tomto regióne monitoruje štáb TV JOJ s reportérom Matúšom Gavlákom, ktorý, nanešťastie, ostal uviaznutý. Podľa jeho informácií tu nie je úsek cesty, na ktorý by nepadol nejaký strom. Situácia je kritická už od rána, hasiči sú stále v teréne.

Zrážka traktora a auta pod Tatrami

Mimoriadna situácia zasiahla aj podtatranské mestá a obce. Podľa Zuzky Pojedincovej boli v teréne policajti aj hasiči. Situácia je vážna, hasiči majú za sebou niekoľko výjazdov k dopravným nehodám, odstraňovaniu padnutých stromov a vozidiel, ktoré bránili v prejazde. V Kežmarskom okrese je situácia pokojnejšia ako v Poprade.

Medzi Lendakom a Tatranskou Kotlinou sa zrazil malý traktor s osobným autom, traktorista skončil zranený v nemocnici. Za obcou Spišské Bystré na ceste zapadol aj štáb TV JOJ, zasiahli lesníci s traktorom, ktorí vyťahovali aj ďalšie vozidlá. Problémy tu majú aj posýpače.

Prvý kalamitný stupeň na Zamagurí

So snehom bojujú aj  ľudia na Zamagurí a v Staroľubovnianskom okrese. Mesto sa už pripravuje na mimoriadnu situáciu. Podľa Maji Pavlíkovej museli v meste uzatvoriť niekoľko komplikovaných úsekov ciest. Polícia už od rána vyzývala ľudí, aby necestovali autom. Ráno bolo dokonca nemožné dostať sa do mesta.

Zatiaľ je vyhlásený v okrese prvý kalamitný stupeň, nie je ale vylúčené, že ak sa sneženie neupokojí, nastane mimoriadna situácia. Vodiči dokonca na niektorých miestach nevedeli, kde začína a končí cesta. Najčastejšie výjazdy hasičov smerovali k odpratávaniu ťažkých konárov stromov. V meste musela riadiť premávku polícia.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Vlado Jurek/Kalamita v Prešove

Tomáš Sabol/V meste Sabinov večer nebolo ani snehu a dnes to vyzerá opačne

Súvisiace články

Najčítanejšie správy