Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dážď vystrieda sneh. Zima sa vráti už koncom týždňa
Zdielať na

Dážď vystrieda sneh. Zima sa vráti už koncom týždňa

Hoci sa vám možno zdá (aspoň nám, tu na západe), že sa pomaly vracia jar, meteorológovia to tak optimisticky ešte nevidia. Zima by sa mala v plnej sile vrátiť už počas víkendu.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

V najbližších dňoch sa sneh bude aj naďalej topiť a pribudnú aj zrážky. "Vo štvrtok a piatok pomerne teplé počasie. Teploty budú vystupovať od 2-3 stupňov na severe do 10 stupňov na juhu. V sobotu sa začne ochladzovať, v nedeľu bude aj snežiť," hovorí meteorológ SHMÚ Jozef Kozub. 

Povodne zatiaľ nehrozia

Od utorka do štvrtka spadlo na západnom Slovensku päť až 17 mm zrážok, z veľkej časti v podobe dažďa. Okamžite nastal výrazný vzostup vodných hladín na tokoch v oblasti Malých Karpát, rieka Gidra v stanici Píla dosiahla prvý stupeň povodňovej aktivity. "Keďže zrážky v priebehu stredy na západnom Slovensku nepokračovali, hladiny tokov začali počas dňa klesať,“ povedal hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Michal Hazlinger

Výrazná zrážky a oteplenie spojené s topením sa snehu zasiahli nemeckú a rakúsku časť povodia Dunaja a českú časť povodia Moravy. V priebehu noci z utorka na stredu výrazne stúpla hladina Dunaja na rakúskom úseku. Na území Slovenska sa vzostup prejavil v stredu, pričom do štvrtkového rána stúpol Dunaj v Devíne až o tri metre na 494 cm, čo je však stále hlboko pod hodnotami stupňa povodňovej aktivity.

Rieka Morava v Moravskom sv. Jáne stúpla do dnešného rána o 80 centimetrov a v priebehu nasledujúcich hodín sa očakáva výrazný vzostup hladiny. Ani v prípade Moravy ale Hazlinger nepredpokladá dosiahnutie stupňa povodňovej aktivity.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy