Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na cestách je rušno. Zúria snehové jazyky, záveje i poľadovica
Zdielať na

Na cestách je rušno. Zúria snehové jazyky, záveje i poľadovica

Nebezpečná situácia na cestách je už od rána na viacerých miestach Slovenska. Až do večera, respektíve do polnoci platí výstraha tvorby poľadovice a snehových jazykov. Na miesta, kde je situácia najhoršia, sme si viac posvietili.

Znížiť rýchlosť, dodržiavať vzdialenosť

Nízke teploty, silný vietor a tvorba snehových jazykov - to je nepriaznivé počasie najmä pre vodičov. Na riziko poľadovice okrem Slovenskej správy ciest upozorňuje už aj polícia. Hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová: "Vyzývame vodičov, aby dodržiavali vzdialenosť medzi vozidlami, znížili rýchlosť. Jazdu treba prispôsobiť stavu a povahe vozovky."

Meteorológ Peter Jurčovič: "Najsilnejší vietor je práve tam, kde je terén tak upravený, že vyhovuje tomuto severnému prúdeniu. To znamená: Podunajská nížina, oblasť Nitry a Východoslovenská nížina a ešte Horehronie, kde dnes asi najviac fučalo."

Na severe bude -20, na juhu -10

Silný vietor tentokrát obíde juh stredného Slovenska. No okrem vetra bude situáciu na cestách znepríjemňovať aj námraza. Meterológovia očakávajú dve naozaj studené noci. Na severe sa predpokladajú  až mínus 20-stupňové mrazy a na juhu teplota mínus 10 stupňov Celzia.

Hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová: "V piatok očakávame hustejšiu premávku, pretože najmä na víkend vyráža mnoho vodičov cez celé Slovensko za svojimi príbuznými. Aj v tento deň bude na cestách viac policajtov." Tí budú preto operatívne na miestach, kde je najväčšie riziko vzniku dopravných nehôd či kolízií.

Najhoršie v Trnavskom kraji

Dopravný konzultant Maroš Palech: "Od rána podľa nášho monitoringu a telefonátov vodičov bola najkritickejšia situácia v Trnavskom kraji, hlavne na D1 medzi Trnavou, Zelenčom a Voderadmi, kde nafúkavalo sneh z polí. Taktiež na starej ceste Trnava - Bratislava v úseku Cífer - Trnava to bolo neprejazdné, dokonca ešte teraz je a policajti tam odkláňajú dopravu."

Okrem Trnavského kraja nie je dobrá situácia ani na R1 z Nitry do Trnavy medzi Mladým Hájom a Šoporňou a na cestách 2. a 3. triedy v okresoch Galanta, Šaľa a Nové Zámky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Auto_cesta_sneh_cestári

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy