Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tankodrom na ceste smrti. Je na nej 9 krížov a plno jám
Zdielať na

Tankodrom na ceste smrti. Je na nej 9 krížov a plno jám

Cesta medzi Trenčínom a Prievidzou má medzinárodný význam, no svojou kvalitou pripomína tankodrom. Je na nej množstvo nebezpečných výtlkov. V minulom roku dostala prívlastok "cesta smrti", pretože na nej zahynulo 9 ľudí.

Príliš veľa obetí

Polícia varuje – cesta medzi Trenčínom a Prievidzou je v katastrofálnom stave a je len otázkou času, kedy tu zahynie ďalší človek! "Na ceste prvej triedy 1/50 zahynulo v minulom roku až 9 ľudí," konštatuje Elena Antalová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne.
V januári skončil pri obci Nitrica pod kolesami kamióna 82-ročný muž. O mesiac neskôr len kilometer ďalej vyhasol život 59-ročného chodca. Pri čelnej zrážke dvoch áut zomrela v apríli pri obci Nitrianske Sučany mama s dcérou. V júli zasa neprežil pri Dolných Vesteniciach nehodu 59-ročný vodič. O pár týždňov neskôr tu hasiči vystrihovali z auta nehybné telo 33-ročného otca dvoch malých detí. "Z pohľadu polície je cesta 1/50 v najdezolátnejšom stave zo všetkých ciest v Trenčianskom kraji," poznamenáva Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne.

Vodičom hrozia na ceste výtlky

Po celom úseku sú stovky obrovských výtlkov. Vodiči musia na niektorých miestach jazdiť dokonca v protismere.  Sťažujú sa však nielen oni, ale aj policajti. Napriek tomu, že táto cesta je vedená ako komunikácia medzinárodného významu, na niektorých miestach pripomína skôr tankodrom. "V roku 2012 sme správcovi cesty zaslali až 11 rozsiahlych podnetov v súvislosti s katastrofálnym stavom cesty 1/50," hovorí Elena Antalová

Cestári zatiaľ iba sľubujú...

Doteraz sa s cestou takmer nič nedialo. Cestári ale sľubujú, že situácia by sa mohla zmeniť k lepšiemu. "Výtlky sa budú odstraňovať priebežne. Ich likvidácia je podmienená vhodnými klimatickými podmienkami," zdôrazňuje Iveta Fedorová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest.

S opravou výtlkov by mali začať podľa slov cestárov už v najbližších dňoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy