Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovensko pod snehom. Havarovala matka (34) s deťmi (5, 7)
Zdielať na

Slovensko pod snehom. Havarovala matka (34) s deťmi (5, 7)

Bratislava sa prebudila do bieleho rána, husté sneženie však neprestávalo a užíva si ho prakticky celé Slovensko. Na cestách sa poriadne šmýka, policajti preto vyzývajú vodičov na zvýšenú opatrnosť. Problémy mali aj na strednom Slovensku - Donovaly stále otvárali a zatvárali. V okrese Banská Bystrica došlo zatiaľ až k 8 kolíziám!

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

S deťmi skončila v nemocnici

Na výjazde z mesta Zvolen havarovala aj mladá Zvolenčanka s deťmi, ktoré viezla do školy a škôlky. Žena zrejme podcenila ranný stav zasneženej vozovky a dostala šmyk. Trojčlenná posádka skončila v priekope. 5- a 7-ročné deti našťastie vyviazli bez vážnejších zranení, žena sa však sťažovala na bolesti hlavy a tak všetci traja skončili v nemocnici.

Na mieste sa tvorili dlhé kolóny a samozrejme došlo k ďalšej havárii. Vodič zrejme rovnako podcenil jazdu na šmykľavej vozovke, začal brzdiť a aby zabránil nárazu, strhol volant a skončil mimo cesty.

Kašovitý sneh a kolóny

Hlavné cestné ťahy v Bratislave boli mokré, zjazdné, no tvorili sa od rána dopravné zápchy. V kopcovitých častiach Bratislavy a na cestách III. a IV. triedy pozor na vrstvu kašovitého snehu, rovnako sa tu šmýka.

Znížená rýchlosť bola kvôli zasneženej vozovke aj na diaľnici D1 od Ilavy po Hornú Stredu. Jazdilo sa tu 100 km/h. Cesty na území okresov Nitra, Levice a Topoľčany sú pokryté vrstvou nového snehu. Sú zatiaľ zjazdné. Na starej ceste medzi obcami Nitra časť Kynek - Lehota - Veľké Zálužie a Báb sa v stúpaniach vytvárali kolóny.

K snehu sa pridá dážď

Dopravu komplikuje ujazdený sneh. Kolóny sa tvoria aj v stúpaniach na ceste medzi obcami Hosťová a Pohranice v okrese Nitra. V okrese Topoľčany husto sneží, premávku na ceste medzi obcami Radošina a Havran blokuje skrížený kamión, prejazdný je len jeden jazdný pruh. Horský priechod Donovaly mal problémy, striedavo ho otvárajú a zatvárajú.

Podľa meteorológov treba so snežením rátať aj naďalej, v priebehu dňa sa k nemu na juhozápade pridá aj dážď. "Teplota by dnes mohla vystúpiť aj na 4°C, takže aj keď sa ešte zrážky vyskytnú, hrozí, že to bude dážď so snehom, alebo postupne dážď. Sneženie sa pomaly presúva smerom na východ, tam je aj chladnejšie počasie," informoval meteorológ Peter Jurčovič. Podobná situácia by mala trvať až do štvrtka, potom čakajte väčšie ochladenie.

Snehové jazyky

Na západe krajiny rátajte so snehovými jazykmi a závejmi, na severnom Slovensku zase so silným vetrom. SHMÚ vydal pre západ aj sever územia výstrahu 1. stupňa. Na západnom Slovensku sa budú jazyky a záveje tvoriť dopoludnia, výstraha platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Na horách 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Do sneženia sa prebudili aj Tatry, len na ich krajnom východe bolo polooblačno. Za posledné 4 dni napadlo väčšinou dokopy 30 až 50 cm snehu uloženom na tvrdom a zľadovatenom povrchu - snehová pokrývka je však nerovnomerne rozmiestnená a na hrebeňoch vyfúkaná na ľad. Pozor aj na menej stabilné snehové dosky!

Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Nový sneh nie je previazaný so staršou snehovou pokrývkou, preto je táto na mnohých strmých svahoch len slabo spevnená. Už pri malej záťaži je preto možné uvoľnenie lavín. Miestami sa môžu uvoľniť aj malé a stredne veľké spontánne lavíny.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy