Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Schôdza o Gašparovičovi? 6 minút a bolo po všetkom
Zdielať na

Schôdza o Gašparovičovi? 6 minút a bolo po všetkom

Národná rada SR neschválila program 13. schôdze, diskusia o dôvodoch nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prezidentom Ivanom Gašparovičom teda nebola. Za program nehlasovali poslanci vládnej strany Smer-SD, ktorí majú v parlamente nadpolovičnú väčšinu.

Proti programu schôdze bolo 74 poslancov. Program schôdze podporilo 59 opozičných poslancov, ktorých však nebolo dosť, aby program mohli bez podpory vládnych poslancov schváliť. Jeden poslanec sa zdržal hlasovania.

O zvolanie schôdze požiadali všetky opozičné strany. Tie chceli v NR SR presadiť uznesenie, podľa ktorého by parlament vyjadril vážne znepokojenie z toho, že prezident bez zákonných dôvodov nevymenoval Národnou radou SR riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Opozícia chcela poznať dôvody

Opoziční poslanci chceli poznať dôvody, prečo prezident Čentéša nevymenoval. Podľa šéfa klubu kresťanských demokratov Pavla Hrušovského poslanci majú právo dozvedieť sa, či existujú zákonné dôvody, pre ktoré prezident nemusí vymenovať právoplatne zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora. Chceli, aby povedal iné dôvody, ako uviedol v stanovisku, pretože ich nepovažovali za také, ktoré by mohli viesť k nevymenovaniu generálneho prokurátora.

Prezident SR Ivan Gašparovič oznámil predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi 2. januára, že zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na funkciu generálneho prokurátora nevymenuje. Čentéša zvolil parlament za kandidáta na post generálneho prokurátora 17. júna 2011.

Podľa verdiktu Ústavného súdu SR je prezident Slovenskej republiky povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky, a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.

Matovič: Opozícia si nemôže nechať "kakať na hlavu"

Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič vystúpil po schôdzi NR SR pred poslancami v pléne, ktorým prečítal do megafónu (mikrofóny boli vypnuté) svoj prejav, s ktorým plánoval vystúpiť na dnešnej schôdzi. Takýmto spôsobom sa rozhodol vystúpiť, pretože podľa neho opozícia nemôže byť bezzubá a donekonečna si nechať "kakať na hlavu". "Vládna moc opäť zavrela opozícii ústa, neschválila program schôdze o vážnej veci, opozícia sa nemôže nechať odbiť svojou nečinnosťou, sklopiť hlavy, urobiť tlačovku a povedať bla-bla-bla," vyhlásil Matovič.

Podľa neho opozícia musí netradičnou protestnou formou ukázať vládnej moci, že sa jej nebojí a že zastupuje hlas ľudí na ulici. "Megafón je preto symbolický, prenesenie hlasu z ulice do pléna NR SR. Keď si myslí Smer, že nám zalepí ústa, tak nezalepí. Nech sa hanbia sami pred sebou a nech vysvetľujú svojim voličom, prečo niekomu nedovolia povedať svoj názor," povedal.

Kollár: Fico s Gašparovičom sa vysmievajú ľuďom

Obštrukcie v súvislosti s nevymenovaním generálneho prokurátora, ktoré režíruje premiér Robert Fico spolu s prezidentom republiky Ivanom Gašparovičom, sú podľa poslanca NR SR Jozefa Kollára z SaS výsmechom všetkým slušným ľuďom v tejto krajine, a to priamo do tváre.

"Generálna prokuratúra spolu s NKÚ dlhodobo a cielene nemajú svojho šéfa. Sú to pritom najsilnejšie kontrolné orgány v štáte. Vyvstáva preto otázka, komu to má slúžiť? Záujmovým skupinám, ktoré sa snažia ovládnuť štát? Obávam sa, že tu ide o reálne podkopávanie demokracie a základov štátu," povedal Kollár.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy