Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pozor na klobúky! SHMÚ varuje pred silným vetrom
Zdielať na

Pozor na klobúky! SHMÚ varuje pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Fúkať by malo v piatok aj v sobotu 5. januára v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Výstraha platí do soboty 18:00

Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí do soboty do 18:00. Meteorológovia očakávajú miestami na hrebeňoch hôr výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 až 33 metrov za sekundu.

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom v danej ročnej dobe a oblasti je nadpriemerná a preto pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Rok 2012 štvrtý až piaty najteplejší

Rok 2012 skončil na Slovensku ako štvrtý až piaty najteplejší od začiatku meteorologických pozorovaní. V Hurbanove, kde sa vykonávajú systematické pozorovania od roku 1871, dosiahla vlani priemerná ročná teplota 11,7 °C, čo je plus 1,9 °C nad dlhodobým priemerom v rokoch 1901 až 2000. Rok 2012 tak v Hurbanove skončil ako 4. najteplejší za posledných 140 rokov.

Podobne to bolo aj na zvyšku územia. V Košiciach, kde sa vykonávajú meteorologické pozorovania od roku 1881, skončil uplynulý rok ako 5. najteplejší. Informoval o tom klimatológ Pavel Matejovič.

Najteplejší rok na cele Zemi

Rok 2012 sa teplotne zaradí medzi najteplejšie roky za posledných približne 150 rokov aj v rámci meteorologických pozorovaní na celej Zemi. Vysokú priemernú teplotu zaznamenali klimatológovia a meteorológovia aj napriek tomu, že už niekoľko rokov pretrváva nezvyčajne nízka slnečná aktivita a od roku 2007 výrazne prevyšuje studená fáza El Niňa nad jeho teplou fázou.

V roku 2012 sme zaznamenali na celej Zemi veľa extrémnych prejavov počasia. Spojené štáty americké postihlo jedenásť poveternostných extrémov, každý z nich so škodami za minimálne jednu miliardu dolárov. Najvýraznejšie bolo sucho, ktoré postihlo 60 percent plochy USA.

Obrovské materiálne škody spôsobil aj veľmi silný hurikán Sandy, ktorý si vyžiadal viac ako 130 ľudských životov. Veľkú pozornosť nielen odbornej verejnosti pútalo leto v Arktíde, kde plocha plávajúceho morského ľadu dosiahla začiatkom septembra 2012 historické minimum. Na začiatku júla sa topil aj povrch grónskeho ľadovca, topenie prechodne postihlo 97 percent jeho plochy.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Modlitba pod dekou

Stovky ľudí na severovýchode Slovenska strávili štedrovečernú polnočnú omšu hlboko v lese. Na Litmanovskej hore Zvir bolo nepríjemné veterné a mrazivé počasie, ale ani to ľudí neodradilo od nočnej prechádzky. Modliť sa išli s dekami, paplónmi a s horúcim čajom v termoskách. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy