Oblačno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Modlitba pod dekou. Polnočná omša v Litmanovej
Zdielať na

Modlitba pod dekou. Polnočná omša v Litmanovej

Stovky ľudí na severovýchode Slovenska strávili štedrovečernú polnočnú omšu hlboko v lese. Na Litmanovskej hore Zvir bolo nepríjemné veterné a mrazivé počasie, ale ani to ľudí neodradilo od nočnej prechádzky. Modliť sa išli s dekami, paplónmi a s horúcim čajom v termoskách.

Z dediny je to na horu Zvir takmer 5 kilometrov, viacerí sem prišli autami, no našlisa aj takí, ktorí si celú cestu vyšliapu aj o polnoci pešo.

Polnočná omša uprostred lesa

Polnočná omša v lese je dedinskou pýchou. Veriaci zblízka aj zďaleka obdivujú atmosféru priamo uprostred prírody. Na pútnickom mieste, kde sa pred niekoľkými rokmi údajne zjavovala Panna Mária, boli v pondelok všade naokolo zamrznuté stromy, poriadne fúkalo a bolo 6 stupňov pod nulou. Nikomu to ale neprekážalo.

Zmrznutí kňazi

Traja kňazi ktorí slúžili liturgiu síce pred našimi kamerami nepriznali, že im bola zima, ale aj počas rozhovoru bolo vidieť, že im mrzne úsmev na perách. "Dobre sme oblečení, máme aj tie temoprádla, aby naozaj sme to vydržali," prezradil správca farnosti v Litmanovej Rastislav Janíčko.

Kňazi si nemôžu dať počas liturgie ani dúšok horúceho čaju. Ale aj napriek poriadnej zime, by toto miesto nevymenili za teplý vyhriaty kostol. "Chlad povzbudzuje k tomu, aby nám tu nikto ani nedriemal a ani nezaspal na liturgii," skonštatoval duchovný správny hory Zvir Marcel Pisio.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy