Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čo deťom pod stromček? Buďte opatrní, tvrdia psychológovia
Zdielať na

Čo deťom pod stromček? Buďte opatrní, tvrdia psychológovia

Vianoce sú symbolom hojnosti. Hlavne pri tých najmenších býva Ježiško naozaj štedrý. Mali by deti dostať všetky hračky sveta? Podľa psychológov nerozhoduje kvantita, ale kvalita.

Radšej jeden darček, ale bombastický

Aj keď sa naši drobci tešia z veľkého množstva hračiek, ocenia najmä kvalitu. Aspoň podľa psychológov. "Vyslovene by sme mali počúvať to dieťa a kúpiť mu nejaký darček, ktorý si najviac želá. Čiže skôr niečo primárne, najviac želateľné, ktoré dieťaťu spraví väčšiu radosť a prípadne nejaké drobnosti už okolo toho," hovorí psychologička Bibiána Filípková. 

Vo Švédsku nájdeme napríklad v ponuke chlapčenské hračky určené pre dievčatá a naopak. Ničím výnimočným tam nie je ružový samopal. Na Slovensku však stále prevládajú rodové stereotypy. "U dievčat letí bábika vampírka, u chlapcov stavebnica a autíčka," hovorí manažérka hračkárstva Petra Dorňáková. 

Deti majú rady tajomné knihy

Vianoce sú aj príležitosť ako sa medzi darčekmi môže objaviť kniha. Ak Vaše dieťa nie je náruživý čitateľ, treba starostlivo vyberať. "Detektívky, zápletky alebo proste niečo také tajomné, čo to dieťa uchváti. Lebo deti majú radi také tajomné veci," myslí si vedúci kníhkupectva Vladimír Biľo.

Pod slovenskými stromčekmi sa často objavujú aj ponožky alebo pyžamá. Deti však nie sú až tak náročné a poteší ich najmä bohatý vianočný program ako aj to, že sa im viac počas sviatkov venujeme. Podľa psychológov si tak sviatky aj prekvapenie pod stromčekom deti budú viac ceniť...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy