Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nová kauza v rezorte obrany. Unikli tajné materiály
Zdielať na

Nová kauza v rezorte obrany. Unikli tajné materiály

Rezort obrany má o kauzu naviac. Na verejnosť sa dostali falošné tajné materiály, ktoré by vraj mohli armáde uškodiť. Podľa ministra obrany ide o pozostatok kauzy odpočúvania novinárov a dôsledok vybavovania si účtov medzi dôstojníkmi spravodajských služieb.

Utajované konfidenčné byty, či drahá špeciálna technika. To všetko sa vraj môže vyzradiť vďaka vyfabrikovaným kompromitujúcim materiálom, ktoré kolujú podľa ministra Glváča  na verejnosti: "V určitej časti aj odkrývajú niektoré materiálno-technické prostriedky."

Materiály sú vraj falošné

Falošné materály podľa Glváča pochádzajú z čias kauzy, ktorá súvisela s odpočúvaním  novinárov a prsty v nich majú údajne dôstojníci spravodajských služieb, ktorí si takto vybavovali svoje účty. Ak by ich média publikovali, rezortu obrany by vraj vznikli ťažké ekonomické škody.

"Som presvedčený, že tieto materiály unikli už v tomto období, pretože pred marcovými voľbami, ak by nejaké materiály boli k dispozícii, boli by sa zjavili," hovorí exminister obrany Ľubomír Galko. Terajší minister Martin Glváč: "Údajne boli za minulej vlády skartované, pričom predtým boli odovzdané ministrovi vnútra, ale nejakým záhadným spôsobom boli stiahnuté z ministerstva vnútra."

Taktický ťah ministerstva obrany?

Bezpečnostný analytik Milan Žitný: "Môžeme sa domnievať, že ministerstvo obrany dopredu upozorňuje na čosi, o čom už vie, že by sa mohlo objaviť v médiách, tak aby to nebolo, povedzme, nesprávne vysvetľované." Exminister Ľubomír Galko: "Mohol by byť za tým aj boj o vymenovanie riaditeľa spojeného vojenského spravodajstva."

Minister Glváč chce v tejto veci podať trestné oznámenie. Prípadom sa má podľa neho zaoberať aj špeciálny prokurátor. Zlepšenie kontroly nad tajnými službami by mohol podľa Glváča priniesť nový veľký zákon o spravodaských službách. Rezort obrany v ňom preferuje kontrolu odpočúvania prostredníctvom poslancov národnej rady.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy