Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štafetový štrajk škôl od pondelka pokračuje
Zdielať na

Štafetový štrajk škôl od pondelka pokračuje

Štrajkovú štafetu nespokojných škôl prebrali bratislavská Základná škola Medzilaborecká, Gymnázium Ladislava Novomeského na Tomášikovej v Bratislave, Gymnázium Myjava, Gymnázium Púchov, Obchodná akadémia Ilava a Gymnázium Dubnica nad Váhom.

Protest pred Úradom vlády SR

Protest aj pred Úradom vlády SR Zamestnanci púchovského gymnázia sa chystajú protestovať pred Úradom vlády SR. "Vyzývame všetkých učiteľov na celom Slovensku, aby nerezignovali, nedali sa pomýliť planými prísľubmi, pripojili sa k našej výzve a prišli v pondelok o 11:55 pred úrad vlády!" píšu na svojej internetovej stránke, podľa ktorej sa k výzve pridali aj gymnáziá a akadémie z Ilavy, Dubnice, Trenčína a Myjavy. V utorok sa plánuje do štafetového štrajku zapojiť Gymnázium J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.

Učitelia bratislavských gymnázií sa zároveň chystajú na ministerstvo financií a úrad vlády. Ministrovi financií Petrovi Kažimírovi a premiérovi Robertovi Ficovi totiž nesú darčeky - dva rovnaké exempláre kalkulačiek a dve rovnaké učebnice matematiky.

Štrajky aj v iných mestách

Okrem toho školskí odborári od utorka organizujú protestné zhromaždenia v krajských mestách. V utorok sú naplánované v Žiline a v Prešove, v stredu v Banskej Bystrici, vo štvrtok v Trnave a v Nitre a v piatok budú v Bratislave, Trenčíne a v Košiciach. Odborári si ale netrúfajú odhadnúť, koľko ľudí po minulotýžňovom rozhodnutí vlády na ne príde.

Do štafetových štrajkov a protestov sa neplánujú zapojiť radikálnejšie Nové školské odbory (NŠO), pretože je to podľa nich neefektívne. "Vyhrať môžeme len vtedy, ak sa opätovne zorganizujeme a vyhlásime neobmedzený ostrý štrajk, na ktorom sa záväzne zúčastní aspoň 60 percent škôl, prípadne zamestnancov školstva," uviedlo predsedníctvo NŠO.

Minister financií Peter Kažimír v piatok prekvapil poslednými prepočtami, podľa ktorých majú priemerné hrubé platy učiteľov oproti tomuto roku dokonca vzrásť o 11,2 percenta. Kým tento rok mali pedagógovia podľa ich údajov plat 840 eur, v roku 2013 má dosiahnuť vďaka vládnym opatreniam 934 eur. Školskí odborári sa chystajú urobiť vlastné prepočty.

5-percentné navýšenie platov

Učitelia požadovali desaťpercentné zvýšenie miezd a viac peňazí do školstva. Vo štvrtok vláda aj tak odklepla pedagogickým zamestnancov v školstve päťpercentné zvýšenie tarifných platov a nepedagogickým pridala tiež päť percent prostredníctvom účelovo určených prostriedkov. Okrem toho schválila nariadenie, podľa ktorého pôjde na platy učiteľov celá časť mzdového normatívu a nie 90 percent ako doteraz. Najskôr premiér Robert Fico odhadoval, že tieto zmeny učiteľom prinesú do peňaženiek 50 až 60 euro. Podľa Kažimíra to boli tie najpesimistickejšie odhady a on hovorí už o 94 eurách. Kabinet ale odmietol garantovať, že v rokoch 2014 až 2016 dôjde každý rok k navýšeniu prídelu pre školstvo o 0,3 percenta HDP.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy