Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
KOZ odporúča školským odborárom akceptovať ponuku vlády
Zdielať na

KOZ odporúča školským odborárom akceptovať ponuku vlády

Predstavenstvo Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) odporúča zástupcom Odborového zväzu školstva a vedy na Slovensku, aby akceptovali návrh vlády Slovenskej republiky na zvýšenie tarifných platov o päť percent. Predstavenstvo KOZ SR to vyhlásilo po rokovaní, na ktorom posúdilo vývoj situácie po prerušení školského štrajku.

Predsedníctvo KOZ taktiež hodnotilo výsledky rokovaní zástupcov školských odborárov. Informoval o tom hovorca Konfederácie odborových zväzov Otto Ewiak.

Ponuku vlády neprijali

Školskí odborári v stredu po rokovaní mimoriadnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku ponuku vlády na zvýšenie tarifných platov o päť percent neprijali. Odborový predák Pavel Ondek potvrdil, že naďalej požadujú zvýšenie tarifných platov v rozpätí od päť do desať percent. Rada zväzu nesúhlasí s posledným návrhom na päťpercentné zvýšenie tarifných platov pre pedagogických zamestnancov a päťpercentné zvýšenie platov nepedagogických pracovníkov účelovo určených.

Ak vláda nezmení ponuku, od budúceho utorka do piatka sa uskutočnia štafetové protestné zhromaždenia. Odštartujú v Prešove a Žiline, končiť sa budú v Košiciach, Bratislave a v Trenčíne. Štrajk bol prerušený, cez Vianoce nebudú protesty. "Je možné, v prípade nedohody, že protesty budú pokračovať aj v ďalšom roku," dodal Ondek.

Odbory tiež trvajú na požiadavke, aby v rokoch 2014 až 2016 došlo každý rok k navýšeniu prídelu pre školstvo o 0,3 percenta HDP. Platy pedagogických zamestnancov regionálneho školstva by za toto obdobie mali dosiahnuť 1,2 až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Chcú, aby priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného pedagóga bol minimálne 55 percent z priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného pracovníka v SR. Pre nepedagogických pracovníkov by mala platová tabuľka začínať minimálnou mzdou. Pre vysokoškolských pedagógov požadujú 1,7-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. 

Ušetrené peniaze prepúšťaním na platy učiteľov

Súhlasia s tým, aby z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky išlo na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz. Súhlasia aj s tým, aby peniaze ušetrené prepúšťaním učiteľov išli predovšetkým na platy zamestnancov školstva. Áno povedali aj tomu, aby peniaze získané z optimalizácie siete škôl išli na prevádzku ostatných škôl.

Inštitút verejného činiteľa neodmietajú, ale žiadajú, aby tomu predchádzala odborná diskusia. Rovnako odborná diskusia má predchádzať aj prípadnému prijatiu definitívy, ktorú vláda ponúkla.

Školskí odborári naďalej trvajú na 10 % zvýšení platov. Rozhodli o tom na stredajšom mimoriadnom rokovaní. Premiér Robert Fico ich stanovisko vzal na vedomie, stredajšie večerné stretnutie zrušil, vyjadrí sa vo štvrtok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy