Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nie sme zmanipulovaní, odkazujú študenti Ficovi
Zdielať na

Nie sme zmanipulovaní, odkazujú študenti Ficovi

Nie desať, ale už ani päť percent. Učitelia v pondelok dostali od vlády novú ponuku. Navýšenie platov o 7,5 % zatiaľ neprijali. Medzitým sa ale po celom Slovensku búri čoraz viac škôl a pokračujú v štrajku. Robert Fico si myslí, že deti niekto umelo vťahuje do protestov. Študenti to ale vidia inak...

Študenti naďalej protestujú

Predseda vlády Robert Fico v piatok na tlačovej konferencii vyhlásil, že nerozumie protestu študentov pred úradom vlády. Povedal vtedy, že má informácie o zneužívaní študentov na tento účel. Zároveň privítal konštruktívny prístup väčšiny škôl na Slovensku, ktoré čakajú na výsledky rokovaní.

Študenti však s týmto obvinením vonkoncom nesúhlasia. "Prišli sme s vlastnej vôle a vlastného presvedčania," povedal v piatok jeden z potestujúcich mladíkov.

Niektorí bratislavskí učitelia i dnes pokračujú v štrajku, neučí sa v Spojenej škole Novohradská, na Spojenej škole Tilgnerova a v Základnej škole Karloveská 61 v Bratislave. Učitelia tak pokračujú v boji za lepšie podmienky v školstve štafetovým štrajkom. V stredu od nich preberú štafetu Odborné učilište Dúbravská cesta a Základná škola Dubová v Bratislave. Učitelia pätnástich bratislavských škôl si naplánovali verejné zhromaždenie, ktoré sa bude konať v stredu o 14:00 pred Úradom vlády SR.

Doma ostali aj študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra i Strednej zdravotníckej školy Jozefa Braneckého v Trenčíne. Ostrý štrajk má trvať deň, následne má v stredu pokračovať na ďalších školách.

Nový návrh od vlády? 7,5%

Niekoľko minút po sedemnástej hodine sa skončilo rokovanie školských odborárov s premiérom Ficom a ministrom školstva Čaplovičom. Vláda prišla s novým návrhom financovania školstva, učiteľom ponúka navýšenie o 7 a pol percenta k platom.

Peniaze chcú získať v samosprávach miest a obcí. Doteraz z peňazí  samospráv odchádzalo 90 perecent na výdavky škôl a 10 percent na učiteľské platy. Po novom by mala ísť celá suma iba na platy učiteľov. O novej ponuke bude rokovať rada odborárov. Odborový predák však v sobotu zdôraznil, že ak nedôjde k dohode do stredy 5. decembra, obnovia prerušený štrajk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy