Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Učitelia odmietli vládnu ponuku, ďalej štrajkujú
Zdielať na

Učitelia odmietli vládnu ponuku, ďalej štrajkujú

Školskí odborári naďalej trvajú na 10 % zvýšení platov. Rozhodli o tom na stredajšom mimoriadnom rokovaní. Premiér Robert Fico ich stanovisko vzal na vedomie, dnešné stretnutie zrušil, vyjadrí sa vo štvrtok.

Školskí odborári sa dohodli, že budú naďalej trvať na svojich požiadavkách a neprijmú návrh vlády. Toto chcú večer predstaviť aj premiérovi na stretnutí. Štrajk ale ostáva napriek tomu prerušený. 

Šéf školských odborárov Pavel Ondek, že nechce pred sviatkami stresovať rodičov. Protestovať však budú na rôznych zhromaždeniach, námestiach. Začína sa takzvaný štafetový štrajk naprieč celým Slovenskom. Ten bude od budúceho týždňa od utorka, skončiť by sa mal v piatok. Najskôr sa zatvoria niektoré školy v Piešťanoch, neskôr v Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, v Košiciach a napokon aj v Bratislave.

Ďalší protest študentov v Bratislave

Pred budovou Národnej rady SR vyvrcholilo protestné zhromaždenie a následný pochod nespokojných študentov bratislavských škôl a ich učiteľov, ktorí naďalej podporujú pôvodné požiadavky školských odborov. Priamo v budove parlamentu odovzdali pre všetkých 150 poslancov výzvu 155, ktorou žiadajú, aby sa všetci poslanci, prezident, premiér, ministri školstva, financií a šéf školských odborov okamžite začali zaoberať situáciou v školstve, ktoré podľa nich potrebuje akútnu pomoc.

Uviedli, že sa neuchádzajú o podporu jednej politickej strany, ale chcú dohodu naprieč politickým spektrom. Výzvou chcú jasnú víziu a stratégiu, ako a kedy sa naše školstvo vyrovná priemeru Európskej únie a OECD. Výzva je koncipovaná vo forme podporných vyjadrení osobností slovenského spoločenského života, ktoré pod ňou neustále pribúdajú.

Výzvu priniesli osobne do parlamentu preto, že už približne dva týždne posielajú školy rôzne otvorené listy ústavným činiteľom, ale žiadne odpovede neprichádzajú. Počas zhromaždenia pred parlamentom skandovali, že chcú lepšie školstvo, kvalitnejšie školy, zabezpečiť kvalitné vzdelávanie, aby si napríklad učebnice cudzích jazykov nemuseli kupovať. V ruke držali opierku zo školskej stoličky, ktorá mala už niekoľko desiatok rokov a rôzne transparenty ako napríklad: Učiteľov si nedáme alebo Chceme patriť do klubu vzdelaných. Pred parlament prišla väčšia časť zo stoviek tých, ktorí boli už na začiatku protestného zhromaždenia pred úradom vlády.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy