Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Učiteľom vraj stúpnu platy o 11 percent. Opozícia chce mimoriadnu schôdzu
Zdielať na

Učiteľom vraj stúpnu platy o 11 percent. Opozícia chce mimoriadnu schôdzu

Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd v piatok podávajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o situácii v školstve. Predseda parlamentu Pavol Paška musí schôdzu zvolať do siedmich dní. Minister financií Peter Kažimír medzitým informoval, že mzdy učiteľov vzrastú o vyše 11 percent,

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS uviedol, že žiadajú vládu, aby podala správu o situácii v školstve a očakávajú návrhy konkrétnych krokov, ako stav zlepšiť. Martin Fronc (KDH) doplnil, že situácia v školstve sa dostala do krízového stavu a je najvyšší čas, aby do školstva išli finančné stimuly.

Opozícia zatiaľ nechystá návrh na odvolanie šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča. Takýto návrh by sa podľa nich len spolitizoval. "Nechceme, aby to v tejto chvíli bolo o politickom zápase, ale o hľadaní riešenia," dodal Fronc.

Situácia v školstve sa neupokojuje

Beblavý zdôraznil, že čakali, kým sa situácia v školstve upokojí, ale keďže sa neupokojuje, parlament je podľa nich najlepším miestom, kde o tom treba diskutovať. "To, čo sme videli za posledných osem mesiacov v rezorte školstva, považujeme za príklad skôr ideologického a direktívneho riadenia a nie snahy o hľadanie cesty vpred k modernému slovenskému školstvu," povedal Beblavý.

Rezort školstva bol podľa neho až do začiatku štrajku skôr ošklbávaný o kompetencie a peniaze, či už v oblasti eurofondov alebo prechodu krajských školských úradov pod rezort vnútra. Až štrajk túto tendenciu zastavil, poznamenal Beblavý.

"Situácia je taká, aby vláda jasne povedala čo chce urobiť, ako to chce urobiť a za čo to chce urobiť," dodal Fronc. Doplnil, že aj platy učiteľov sú nízke a treba ich zmeniť, ale nie je to len o platoch.

Školstvo na vedľajšej koľaji

Gábor Gál zo strany Most-Híd si myslí, že školstvo táto vláda odsunula na vedľajšiu koľaj, minister školstva nekoná a správa sa ako štatista. "Keď vláda vie nájsť peniaze na zlúčenie zdravotných poisťovní, keď vie nájsť peniaze pre megafirmy, ktoré nevytvárajú ani nové pracovné miesta a dotuje ich, tak by mala nájsť peniaze aj pre školstvo," vyhlásil Gál.

Štafetový kolík prebrala Mokrohájska

Štrajkovú štafetu nespokojných, prevažne bratislavských škôl, dnes prebrala Spojená škola Mokrohájska v Bratislave. Pokračuje tak v štafetovom štrajku, ktorý minulý týždeň spustila skupina bratislavských škôl. Nepáčil sa im spôsob prerušenia štrajku zamestnancov školstva, ktorý sa začal 26. novembra.

Pôvodne sa malo pripojiť aj Gymnázium Grösslingova, napokon však majú riaditeľské voľno z dôvodu rekonštrukčných prác v škole. V pondelok budú v štafetovom štrajku pokračovať bratislavská Základná škola Medzilaborecká a učiť sa nebude ani na Gymnáziu Ladislava Novomeského na Tomášikovej v Bratislave. Ďalšie kroky budú podľa jedného z organizátorov celej štafetovej akcie Slavomíra Drahoša z Gymnázia Ladislava Sáru závisieť od postupu vedenia školských odborov.

Vláda schválila 5 percent

Vláda vo štvrtok schválila od 1. januára 2013 päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogických zamestnancov regionálneho školstva, hoci školskí odborári trvajú navýšení medzi 5 až 10 percentami. Päť percent pridajú aj nepedagogickým zamestnancom prostredníctvom účelovo viazaných prostriedkov.

Učiteľom tak má v peňaženke pribudnúť mesačne priemerne 50 až 60 eur. Premiér Robert Fico zdôraznil, že kabinet nemá na desaťpercentné zvýšenie platov. Okrem toho kabinet schválil nariadenie, ktoré garantuje, že všetky peniaze, ktoré štát posiela mestám, obciam a vyšším územným celkom na platy učiteľov, sa naozaj k pedagógom dostanú.

Vláda nesplnila požiadavky

Šéf školských odborárov Pavel Ondek zareagoval slovami, že nejde o splnenie ich požiadaviek. Ďalší postup vedenia odborov zatiaľ nechcel komentovať. "Uvidíme čo bude," dodal. Mimoriadna rada odborov ešte v stredu rozhodla, že v prípade nesplnenia požiadaviek, zorganizujú na budúci týždeň od utorka štafetové protestné zhromaždenia v krajských mestách.

Učiteľom vraj mzdy vzrastú o 11,2 percenta

Priemerná hrubá mzda učiteľov v regionálnom školstve sa podľa ministra financií Petra Kažimíra v budúcom roku zvýši o 11,2 percenta. Priemerný plat učiteľov tak z terajších 840 eur stúpne na 934 eur, čo predstavuje nárast o 94 eur. Informoval o tom dnes na brífingu.

Dvojnásobný nárast zvýšenia učiteľských platov oproti avizovaným piatim percentám Kažimír odôvodnil rozdielom medzi predpokladanou a reálnou mzdou učiteľov. Podľa rozpočtu by totiž mala priemerná mzda učiteľov v tomto roku dosahovať 880 eur, reálne ale podľa štatistík rezortov školstva a financií učitelia dostávajú iba 840 eur. Minister financií rozdiel pripísal tomu, že rozpočet chybne počítal s počtom učiteľov o 5 000 nižším, ako je v skutočnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy