Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vláda sa s odborármi nedohodla. Napriek tomu učiteľom platy zdvihne
Zdielať na

Vláda sa s odborármi nedohodla. Napriek tomu učiteľom platy zdvihne

Vláda nie je schopná zabezpečiť 10-percentné navýšenie platov učiteľov. Požiadavky odborárov sú podľa nej nereálne a premiérovi je vraj ľúto, že neprijali jeho ponuku. Takýto je výsledok dnešného mimoriadneho rokovania vlády. Napriek tomu sa učiteľom plat o čosi zvýši. Odborári sa však chystajú aj naďalej protestovať.

Napriek tomu, že vláda sa s odborármi nedohodla a memorandum spoločne nepodpísali, od januára budú mať učitelia vyššie platy. No a peniaze na to majú hľadať všetky ministerstvá. "Bohužiaľ vzhľadom na objektívnu situáciu, ktorú na Slovensku a vo svete máme sú ich požiadavky pre túto vládu úplne nereálne," tvrdí predseda vlády SR Robert Fico.

Od januára sa učiteľom zvýšia tarifné platy o 5 percent

Premiér tak škrtá jednotlivé výdavky po všetkých rezortoch a učitelia dostanú to, čo ani nechceli. Od prvého januára sa im zvýši plat o 5 percent do taríf. No a premiér hneď aj vypočítal, že učitelia v regionálnom školstve by si tak mali mesačne prilepšiť o 50 - 60 eur. "A nepedagogickí zamestnanci majú o 5 percent vyššie platy, pokiaľ ide o objem," dodáva Robert Fico. No a školy dostanú po novom už 100 percent z časti normatívu určeného na platy. "Pôjdu priamo k riaditeľovi, už s tým nebude samospráva narábať, ale riaditeľ bude v podstate o tejto čiastke rozhodovať," poznamenáva minister školstva SR Dušan Čaplovič.

Protesty učiteľov budú pokračovať

Na tieto vyhlásenia zo strany vlády reaguje už aj šéf odborárov. Tvrdí, že ich požiadavky neboli splnené. Vláda totiž učiteľom pridá aj napriek tomu, že s takýmto zvýšením odborári nesúhlasia a sú aj naďalej pripravení organizovať protesty. "Protesty nikto neodvolal! Uvidíme, čo bude ďalej, či budú ešte nejaké jednania, alebo nie, ale zatiaľ sme pozvanie nedostali," informuje šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Slovenskí učitelia patria navyše medzi najhoršie platených ľudí spomedzi krajín OECD. Ak by sa vôbec mali k ostatným krajinám čo i len priblížiť, znamenalo by to zvýšenie ich platov o približne 50 percent.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

učitelia _strajk_protesty

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy