Jasno
16°
Bratislava
Deti ako chránené osoby. Štát sa na ne vykašle po 2. roku života
Zdielať na

Deti ako chránené osoby. Štát sa na ne vykašle po 2. roku života

Dievčatko, ktoré celé roky jeho matka s otčimom ukrývali mŕtve vo svojom byte, doplatilo na deravé zákony. Tie na Slovensku reálne nechránia nevinné deti. V diskusnej relácii Slovensko naživo to potvrdilo hneď niekoľko odborníkov z dotknutých ministerstiev. Štát stráca kontrolu nad najmenšími deťmi už po ich druhom roku života.

Keď sa Lucka narodila, matka počas prvého roka s dieťaťom absolvovala u lekára zákonom povinné očkovania. Je ich zhruba 7, a dieťa ich povinne absolvuje v prvých dvoch rokoch života. Následne až do siedmeho roku, rodič už povinne k lekárovi priviesť dieťa vôbec nemusí. Zdravie dieťaťa má teda fakticky v rukách sám rodič.

Chyby v systéme

Malá Lucka mohla žiť nebyť chyby v systéme, ktorým štát má v praxi zabezpečiť svojim najmenším občanom status chránenej osoby.  Na Slovensku neexistujú povinné preventívne prehliadky ani v prípade tých najmenších detí. "Povinnosť, je to na diskusiu. Všetko niečo stojí. Povinnosť to znamená volať, ak sa nezúčastní, ako ho sankcionovať, ako ho donútiť, policajné predvolanie atď...," uviedol Mário Mikloši z ministerstva zdravotníctva.

"Mne sa tie preventívne prehliadky, vôbec tá myšlienka páči...Medzi tým povinným očkovaním a tou povinnou školskou dochádzkou je vákuum, kedy tie deti vypadávajú," uviedla v relácii Slovensko naživo poslankyňa Lucia Nicholsonová.

Celé roky ukrývali svoju dcéru v byte

Spravodajstvo TV JOJ od samého začiatku v prípade Lucka poukazovalo na túto systémovú chybu. Práve tá totiž umožnila Hrotákovcom to, že po usmrtení týranej Lucky, mŕtve dieťatko dokázali celé roky ukrývať za dverami ich bytu hrôzy. "Aj v tom prípade sa ukázalo, že ak by boli zafungovali aj iné zložky, ... tak by to zrejme mohlo vyzerať nejak ináč," uviedla v relácii Mária Marcinová, riaditeľka sociálnej ochrany detí ÚPSVaR. Pozrite si celú diskusiu relácie Slovensko naživo.

Téme sa venoval Rasťo Striško. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy