Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Týrané deti potrebujú pomoc. Tá ale neprichádza...
Zdielať na

Týrané deti potrebujú pomoc. Tá ale neprichádza...

Slovensko sa týraným deťom nevenuje tak, aby im dokázalo reálne pomáhať. Detské centrá otvorene hovoria o tom, že úradnícky systém na ochranu detí je nefunkčný a konečne potrebuje zmenu. Prípad utýranej Lucky, ktorú polícia našla po troch rokoch mŕtvu v bratislavskom byte, je toho dôkazom.

Pripomenieme si Viktorku a Lucku

Utýranú Luciu a sexuálne zneužitú 12-ročnú Viktóriu si Slovensko pietne pripomenie 19. novembra, v deň, keď sa svet zameriava na všetky týrané deti. Počas Svetového dňa prevencie týrania detí sa bude konať aj informačná kampaň Stop týraniu detí! a verejná zbierka na podporu preventívnych a vzdelávacích programov z tejto oblasti, na podporu krízových stredísk a na prevádzku Detskej linky záchrany.

O týchto aktivitách na tlačovej konferencii v Bratislave informovali ľudia venujúci sa problematike, Mariana Kováčová, Ivan Leitman, Mária Leitmanová a Ondrej Gallo. Patrónkou projektu sa stali manželia a herci Eva Matejková a Marián Slovák.

Ondrej Gallo z Rady mládeže Slovenska, ktorý pôsobí ako podpredseda vládneho výboru, tvrdí, že problém "neviditeľných detí" je obrovský. Týranie sa deje v "mikrosvete" a zároveň aj v "makrosvete inštitúcií, ktoré sa problému majú venovať". Štát sa podľa neho v posledných rokoch správal k téme veľmi "macošsky".

Každé piate obeťou zneužívania

"Podľa zahraničných výskumov sa asi každé piate dieťa v Európe stane aspoň raz obeťou sexuálneho zneužívania, pričom sa odhaduje, že v 70 až 85 percentách je páchateľom človek, ktorého obeť pozná," uvádza sa v tlačovej správe. Na Slovensku zástupcovia mimovládnych organizácií predpokladajú, že ide približne o 288-tisíc detí, ktoré trpia týraním a 144-tisíc detí, ktoré majú skúsenosť so sexuálnym zneužívaním. V priebehu 15-tich rokov bolo na Slovensku identifikovaných 16 detí, ktoré následkom týrania alebo sexuálneho zneužívania prišli o život.

Lucku našla polícia tri roky po jej smrti v ružinovskom byte na Koceľovej ulici v pondelok 17. septembra. Obvinený podľa polície od leta 2009 týral svoju 42-ročnú manželku a jej malú dcéru. Ženu surovo bil, hrozil jej zabitím, zamykal ju v byte a bránil jej telefonovať. Tyran dievčatko niekoľkokrát zbil aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa dostala bitku aj ona. Týrané dievčatko zomrelo v druhej polovici roku 2009, v presne nezistenom čase. Viktória bolo 12-ročné dievča, ktoré našli znásilnené, dobodané a natlačené v igelitovom vreci v obci Boťany pri Kráľovskom Chlmci 20. októbra.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Nicholas Manuel/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy