Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zmeny na železniciach. Do prevádzky ide taktový grafikon
Zdielať na

Zmeny na železniciach. Do prevádzky ide taktový grafikon

V medzištátnej, vnútroštátnej diaľkovej, v regionálnej a prímestskej vlakovej doprave nastanú od 9. decembra viaceré zmeny, ktoré rozšíria a zlepšia možnosti cestovania, najmä medzi SR, Českom, Rakúskom a Poľskom.

Pribudnú nové vlaky

Uviedol to na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jozef Schmidt. Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom sa nachádzajú na stránke www.slovakrail.sk.

Na trati Budapešť - Bratislava - Brno pribudne nový pár vlakov EC, ktorý zabezpečí celodenný dvojhodinový interval odchodov z Bratislavy v smere Kúty štátna hranica - ČR a tiež v smere Štúrovo - Budapešť.

Novinkou bude tiež predĺženie trasy vlakov EC Moravia z Varšavy a do Varšavy. Odchod z Bratislavy do Varšavy bude o 10:13, príchod z Varšavy o 17:47. Výrazná zmena v organizácii dopravy nastane podľa Schmidta aj vo vlakových spojoch medzi Slovenskom a Rakúskom. Väčšina vlakov pôjde cez hraničný priechod Kittsee na trati Bratislava - Petržalka - Wien Hauptbahnhof - Sopron - Deutschkreutz. "Prostredníctvom priameho prepojenia Bratislavy so stanicami Wien Meidling a novou železničnou stanicou Wien Hauptbahnhof bude zabezpečené zásadné zlepšenie dopravnej obslužnosti Viedne," priblížil.

Zmeny nastanú aj vo vnútroštátnej diaľkovej doprave. ZSSK vypraví denne 1 410 vlakov, a to osem vlakov InterCity (IC), 20 vlakov EuroCity (EC), 23 expresných vlakov (Ex), 98 vlakov RegionalExpres (REX), štyri vlaky EuroNight (EN), 59 rýchlikov (R), 13 zrýchlených vlakov a 1 185 osobných vlakov. Vo vnútroštátnej doprave sa na mnohých tratiach zmenia časy.

Taktový grafikon

Tento krok súvisí podľa slov riaditeľa Úseku obchodu ZSSK so zavedením tzv. taktovej dopravy, na jednotlivých trasách v dvoj- resp. štvorhodinových taktových režimoch. Znamená to väčšiu nadväznosť vlakov. V súvislosti s tým sa rozšírila ponuka počtu diaľkových vlakov, najmä na tratiach Bratislava - Zvolen, Zvolen - Žilina, Zvolen - Košice ako aj Bratislava - Prievidza.

ZSSK zavádza od 9. decembra taktiež vlak Ex Chopok, ktorý bude v nedeľu zabezpečovať prepravu medzi Košicami a Bratislavou. Pre tento vlak bude platiť prepravný poriadok a tarifa ako pre IC vlaky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy