Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Fico niečo štrajkujúcim učiteľom sľúbil. Čo, to tají...
Zdielať na

Fico niečo štrajkujúcim učiteľom sľúbil. Čo, to tají...

Štrajk učiteľov je na konci! Po troch dňoch sa v stredu doobeda odborárski predáci dohodli, že v stredu o 18:00 ukončia časovo neobmedzený štrajk. Podľa vyjadrení premiéra však dôjde v krátkom čase k takému rozhodnutiu, ktoré uspokojí obidve strany. Bližšie podrobnosti ale zatiaľ ani vláda, ani odborári nepovedali.

Dostali ponuku...

Po nočnom rokovaní medzi premiérom a školskými odborármi sa štrajkový výbor rozhodol, že štrajk sa končí. Už vo štvrtok sa tak brány škôl opäť otvoria.

"Dostali sme aj ponuku od vlády vo forme memoranda, ktoré bude teraz predmetom jednania štrajkového výboru a o ktorom bude zajtra rozhodovať mimoriadna rada zväzu," uvádza šéf školských odborov Pavel Ondek.

Do karát ale učiteľom nehrá ani utorňajšie vyjadrenie ministerstva financií, keď šéf rezortu oznámil, že na daniach sa vybralo o takmer 280 miliónov eur menej."V tejto situácii nemám inú možnosť pri ponuke piatich percent do taríf, tak ako to bolo naposledy minulý týždeň ponúknuté," uviedol minister financií Peter Kažimír.

... akú ponuku?

Podľa premiéra hovorili o určitých návrhoch. "Ak sa k nim pristúpi, bude potrebné aby sme opäť zvažovali ako zabezpečiť financovanie iných oblastí spoločenského života," dodal. Bude treba ešte rokovať a Fico verí, že v nejakom krátkom čase dôjde k takému rozhodnutiu, ktoré uspokojí obidve strany. Zopakoval, že vláda si je vedomá nedostatočných platov učiteľov. Fico pripomenul, že v Európe sa znižujú platy a prepúšťajú sa ľudia.

Slovensko je podľa neho pravdepodobne asi jediná krajina, ktorá vôbec uvažuje o navýšení platov učiteľov. "Ale ak sa bude čas naťahovať a opäť prídu nejaké negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele verejných financií, tak ani táto ponuka možno už nebude na stole," doplnil Fico. Na stretnutí boli aj ministri školstva, financií, práce a vnútra Dušan Čaplovič, Peter Kažimír, Ján Richter a Robert Kaliňák.

Nové školské odbory nesúhlasia...

Odborová organizácia Nové školské odbory (NŠO) podporila neobmedzený štrajk vyhlásený OZ PŠaV, ktorý sa začal dňa 26. novembra. NŠO nerozumie dôvodom, pre ktoré štrajkový výbor OZ PŠaV, prerušil štrajk. "Myslíme si, že aj napriek rokovaniam s vládnymi predstaviteľmi o navýšení platov o slabých 10%, nie je toto dôvodom na jeho prerušenie. Považujeme takýto krok, za bezprecedentné zneužitie štrajkového potenciálu a taktiež ako krivdu voči tým školským zariadeniam a učiteľom, ktorí napriek svojich chabým výplatám, boli odhodlaní zotrvať v štrajku viac ako 3 dni," uvádza sa v tlačovom vyhlásení organizácie Nové śkolské odbory. 

"Prerušenie neobmedzeného štrajku chápeme ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia OSPŠaV. Vedenie OZ PŠaV dostalo mandát na neobmedzený ostrý štrajk, preto si myslíme, že mal pokračovať ďalej bez prerušenia, až do splnenia a podpísania požiadaviek," píše sa ďalej vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísal predseda NŠO Ľudovít Sebelédi.  

Chcú zvýšenie o 10 percent

Školy vstúpili od pondelka do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chceli dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. Ministri aj premiér opakovane vyhlásili, že rozpočet nedovoľuje zvýšenie platov zamestnancov školstva o viac ako ponúkaných päť percent.

Posledná ponuka ministra financií bola na päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogických zamestnancov s výnimkou vysokoškolských. Nepedagogickým zamestnancom by sa platy zvýšili o päť percent z účelovo viazaných prostriedkov. Odbory to odmietli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy