Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štrajk od štvrtka končí, stačila pozvánka od Fica
Zdielať na

Štrajk od štvrtka končí, stačila pozvánka od Fica

Učitelia v stredu o 18:00 prerušia štrajk za lepšie financovanie školstva. Brány škôl sa tak vo štvrtok 29. novembra opäť otvoria. Rozhodol o tom štrajkový výbor. Zamestnanci školstva odštartovali štrajk v pondelok 26. novembra.

Stačilo rokovanie s Ficom

"Dôvodom je, že v utorok sa začali rokovania s predstaviteľmi vlády SR o cieľoch a dôvodoch štrajku za účelom skvalitnenia nášho školstva a prílevu viac finančných prostriedkov hlavne na kvalitu a vzdelávanie," povedal po rokovaní šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Nič bližšie o návrhoch zatiaľ nie je známe. Vo štvrtok zasadne mimoriadna rada zväzu, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Dokedy bude štrajk prerušený, bude závisieť od ďalšieho vývoja situácie.

Spor medzi učiteľmi?

Školskí odborári sa v noci stretli s premiérom Robertom Ficom a ministrami, k dohode však zatiaľ nedošlo. Premiér doplnil, že rokovania boli prerušené, odborári si podľa neho vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu.

Termín ďalších rokovaní zatiaľ nebol určený. Odborári požadujú desaťpercentné zvýšenie platov. Podpredseda odborov Martin Maták sa pre denník Hospodárske noviny vyjadril, že by nepristúpili na 5,5 alebo 6 percent, ale vedeli by akceptovať iné číslo ako desať percent. "To je jeho názor, o týchto veciach musí rozhodnúť mimoriadna rada zväzu," zareagoval na jeho vyjadrenia Ondek.

Do štrajku vstúpili v pondelok

Slovenské školy vstúpili od pondelka do štrajku, ktorým chcú dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. V prvý deň sa do učiteľského štrajku zapojilo 73,45 percenta zamestnancov základných, 63,62 percenta pracovníkov stredných a 5,09 percenta zamestnancov vysokých škôl.

Druhý deň zostala tiež zatvorená väčšina škôl, hoci niekde sa už začalo vyučovať. Niektoré školy prešli do štrajkovej pohotovosti, pretože si nemôžu dovoliť štrajkovať dlhšie. Presnejšie čísla budú mať odborári dnes. Šéf školských odborárov Pavel Ondek ešte v utorok vyzval zamestnancov školstva, aby zotrvali v štrajku.

Nástupný plat 541 €

Platy učiteľov na Slovensku patria k najnižším v porovnaní s ich kolegami v iných krajinách, združených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Taktiež mzdy začínajúcich pedagógov sú na Slovensku nižší než napríklad v Čechách. Zatiaľ čo nástupný plat učiteľa základnej školy na Slovensku podľa OECD dosiahol 541 €, v Čechách to bolo 750 €.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná

Súvisiace články