Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štrajk, deň 2. Učitelia majú pripravení plán B
Zdielať na

Štrajk, deň 2. Učitelia majú pripravení plán B

Štrajk učiteľov pokračuje aj druhý deň! Školskí odboroví predáci sa v utorok dohadovali, ako ďalej. Od svojich požiadaviek totiž ustúpiť nemienia. Situáciu rieši aj premiér. Pre štrajk skrátil svoju pracovnú cestu v Rumunsku a vrátil sa na Slovensko. Podvečer už sedel za stolom s odborármi. V prípade, že štrajk bude pokračovať, učitelia majú v zálohe aj plán B...

Odborári rokujú a zlá správa pre Fica

Premiér Robert Fico sa okamžite po návrate z Rumunska pustil do rokovania s odborármi. Na stretnutí by mali byť prítomní aj ministri školstva a financií Dušan Čaplovič a Peter Kažimír. Stretnutie je podľa agentúry SITA vo vládnom hoteli Bôrik, miesto rokovaní úrad vlády nepotvrdil. Kažimír však prišiel s nepeknými správami o neplánovanom výpadku v štátnej kase.

"Opäť vzhľadom na rôzne externé vplyvy máme tento rok mínus 270 miliónov eur a budúci rok ďalších mínus 250 miliónov eur, dohromady 520 miliónov eur. Tento rok budeme mať na daniach menej o 700 miliónov eur menej, ako bolo plánované v rozpočte Ivety Radičovej. Za týchto okolností už neexistuje rezerva," povedal Fico hneď po prílete na bratislavské letisko.

Odborári nezaháľajú

Brány škôl ostávajú zatvorené aj v utorok, druhý deň časovo neobmedzeného štrajku. Po pondelňajších protestoch ostali ulice viacerých miest Slovenska ticho. Odborárski predáci však nezaháľajú a ešte v utorok doobeda sa stretli vo svojej bratislavskej centrále.

"Bude analyzovať súčasnú situáciu, ktorá je na školách, aká je situácia a nálada protestujúcich," informoval školský odborár Pavel Ondek. O ďalšom postupe však zatiaľ nechcel hovoriť. "Môžu nastať rokovania, ktoré zmenia situáciu. Môže nastať situácia, že rokovania situáciu zmenia tak, že bude štrajková pohotovosť a opäť bude štrajk. Nechcem nič prognózovať."

Niektorí učitelia sú totiž pripravení štrajkovať aj celé týždne. V ceste im však stojí ich peňaženka. Za každý deň štrajku prichádzajú o približne 20 až 30 eur zo svojho už aj tak mizerného platu.

Učitelia rátajú aj s plánom B

"Riešenie požiadaviek odborárov je potrebné riešiť komplexne, teda rokovaniami a nie na námestiach," tvrdí hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. No učitelia majú pripravení aj plán B. Do škôl nastúpia, ale učiť sa nebude. Takto by mohli pokračovať. až kým sa s vládou nedohodnú.

Odborári vláde preto poslali list - chceli sa totiž vrátiť k rokovaciemu stolu. "Bude odoslaný na vládu, konkrétne pánu premiérovi so žiadosťou o rokovanie o súčasných problémoch v školstve," hovorí Ondek.

Utorok, deň druhý

V prvý deň sa do učiteľského štrajku zapojilo 73,45 % zamestnancov základných, 63,62 % pracovníkov stredných a 5,09 % zamestnancov vysokých škôl. Presné údaje o tom, koľko škôl pokračuje v štrajku aj v utorok, odborári zatiaľ nemajú k dispozícii. Niektoré školy však prechádzajú do štrajkovej pohotovosti, lebo si nemôžu dovoliť štrajkovať dlhšie, iné zmenili plány a miesto jedného dňa štrajkujú ďalej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy