Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štrajk, deň 3. Nočné rokovania odborárov s Ficom bez výsledku
Zdielať na

Štrajk, deň 3. Nočné rokovania odborárov s Ficom bez výsledku

Školskí odborári sa na viac ako štvorhodinovom nočnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ministrami zatiaľ nedohodli. Štrajkový výbor v stredu rozhodne, či štrajk bude pokračovať, alebo ho prerušia. Odborári teda zvolajú mimoriadnu radu...

Musia sa vyjadriť k memorandu

Rokovania však boli napokon prerušené, podľa premiéra si odborári vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu. "Dohodli sme sa na tom, že budeme opäť rokovať, pretože sme sa nedohodli na prioritných veciach, hlavne čo sa týka memoranda a samozrejme, čo sa týka aj navýšenia platov," povedal odborový predák Pavel Ondek.

Školskí odborári zvolávajú mimoriadnu radu, pravdepodobne vo štvrtok alebo v piatok, ktorá povie, čo ďalej. V stredu ráno zasadne štrajkový výbor, ktorý bude analyzovať situáciu a rozhodne o ďalšom postupe. "Ponuka sa netýka konkrétnych čísel, musíme ešte rokovať ďalej," zdôraznil.

Fico je pripravený dať aj stiahnuť ponuku...

Podľa premiéra hovorili o určitých návrhoch. "Ak sa k nim pristúpi, bude potrebné, aby sme opäť zvažovali, ako zabezpečiť financovanie iných oblastí spoločenského života," komentuje Fico. Bude treba ešte rokovať, no podľa premiéra dôjde v krátkom čase k takému rozhodnutiu, ktoré uspokojí obidve strany. Zopakoval, že vláda si je vedomá nedostatočných platov učiteľov.

Fico pripomenul, že v Európe sa znižujú platy a prepúšťajú sa ľudia. Slovensko je podľa neho pravdepodobne asi jediná krajina, ktorá vôbec uvažuje o navýšení platov učiteľov. "Ale ak sa bude čas naťahovať a opäť prídu nejaké negatívne informácie pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele verejných financií, tak ani táto ponuka možno už nebude na stole," doplnil Fico. Na stretnutí boli aj ministri školstva, financií, práce a vnútra Dušan Čaplovič, Peter Kažimír, Ján Richter a Robert Kaliňák.

Ondek vyzval na zotrvanie v štrajku

Slovenské školy vstúpili od pondelka do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chcú dosiahnuť 10-percentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. V prvý deň sa do učiteľského štrajku zapojilo 73,45 percenta zamestnancov základných, 63,62 percenta stredných a 5,09 percenta vysokých škôl. Druhý deň zostala tiež zatvorená väčšina škôl, hoci niekde sa už začalo vyučovať. Niektoré školy prešli do štrajkovej pohotovosti, pretože si nemôžu dovoliť štrajkovať dlhšie. Ondek ešte v utorok vyzval zamestnancov školstva, aby zotrvali v štrajku.

Školskí odborári chcú s vládou podpísať memorandum, ktoré by obsahovalo postupné kroky, aby do konca volebného obdobia podiel HDP na školstvo dosiahol šesť percent. Platy učiteľov v regionálnom školstve by mali postupne dosiahnuť úroveň 1,2 až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a u vysokoškolských 1,7 až trojnásobku. Ďalej chcú, aby sa platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy