Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Niektorým ústavným činiteľom zmrazia platy
Zdielať na

Niektorým ústavným činiteľom zmrazia platy

Vláda si dnes osvojila návrh na zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov v roku 2013. Novelu pripravil parlamentný výbor pre financovanie a rozpočet, vznikol na základe širokej politickej podpory všetkých poslaneckých klubov.

Úspora vo výške 1,5 milióna

Podľa schváleného návrhu novely zákona budú mať v roku 2013 rovnaký plat ako v roku 2011 a 2012. Novela sa vzťahuje na poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, verejného ochrancu práv, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii na ministerstvách.

U poslancov zostanú aj paušálne náhrady na úrovni roku 2011. Návrh zákona predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu na úrovni 1,5 milióna eur. Návrh zatiaľ nerieši zmrazovanie platov sudcov, ale aj tých by sa toto opatrenie malo dotknúť. Dohodli sa na tom predstavitelia súdnej moci, rezortu spravodlivosti na rokovaní u predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Platy zamrazia aj sudcom

Novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá zmrazuje platy politikov, prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní na decembrovej schôdzi. Počas druhého čítania k nej predloží predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej pozmeňujúci návrh, ktorý zmrazí aj platy sudcov.

Dočasné zmrazenie platov sudcov prvý raz podporili aj sudcovské rady v obvodoch viacerých krajských súdov. Podľa predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej môže aj podľa staršieho verdiktu ústavného súdu dôjsť k takémuto zmrazeniu platov za splnenia dvoch podmienok, ak si to vyžaduje hospodárska situácia v štáte a ak je zmrazenie platov ohraničené konkrétnym časovým obdobím.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy