Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Boj o deti Ivany Boórovej je zatiaľ bez jasného konca
Zdielať na

Boj o deti Ivany Boórovej je zatiaľ bez jasného konca

Hektické súdne pojednávanie v prípade Ivany Boórovej, ktoré sme v piatok sledovali minútu po minúte, zatiaľ nemá jasný záver. Ako to vlastne dopadlo? Proces pozorne sledovali naši reportéri, ktorí teraz priblížia všetko, čo sa dialo v súdnej sieni...

Vystúpila babička aj Andrea Cisárová

Po krátkom meškaní, kedy sa na začiatku súdneho pojednávania rozhodlo, aby pani Študencová zastupovala seba samu a teda sa jej advokátka vylúčila, napokon prehovorila babka Martinka a Samka.

Súdu zhrnula, čo všetko už urobila preto, aby získala svojich vnukov späť. Nasledovala Andrea Cisárová zastupujúca Slovenskú republiku. Vyhlásila, že na Slovensku má rodina veľký význam a potvrdila, že táto rodina sa o svoje deti postarať dokáže. Sudcovi predložila hneď niekoľko právnych dokumentov. A súd jej dal za pravdu.

Sudca naklonený návratu detí

"Pán sudca, akokoľvek rozhodnete, prosím vás v mene Slovenskej republiky, nech je to v prospech Martina a Samuela." Toto sú záverečné slová riaditeľky Centra na ochranu detí Andrey Cisárovej. Pojednávanie podľa nej dopadlo dobre.

"Určite dnes mohlo byť rozhodnuté a mohlo byť rozhodnuté tak, že by sa využili opravné prostriedky. Ja mám pocit, že nezávislý súd rozhoduje a žiada, aby sa skutočne zadosťučinilo všetkému tomu, aby sa deti vrátili. Výsledok súdu je jasný. Ide nám o jeden záujem. Vrátiť deti späť na Slovensko," komentovala Cisárová.

Kritika sociálnych pracovníkov

Od začiatku do konca 10-hodinového maratónu argumentov sudca položil nepríjemné otázky zástupcom sociálnej služby. Keď ako protiútok použila radu argumentov z májového súdu v neprospech rodiny, sudca sa voči tomu ohradil. Tak to pochopil slovenský veľvyslanec. "To, čo je dôležité, je to, že súd zrušil rozhodnutie marcové sudcu Greena s dôvodmi, ktoré jasne pomenovali, že sudca Green rozhodol zle," potvrdil Miroslav Wlachovský.

Pokračovanie už tento utorok

Zhrnutie je pri tom všetkom zvláštne ako celý prípad od samého začiatku. 10 hodín sme naberali stále viac optimizmu. Sudca vystupoval jednoznačne proti sociálnym pracovníkom. Na konci povedal, že deti patria babičke. Aj napriek tomu ich stále nemá. Čaká sa na to, čo sa bude diať už tento utorok.

V Londýne je Martin Krpač a Dárius Haraksin. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

TV JOJ

Súvisiace články