Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nestarajte sa! Osadníci si postavili chatrče na plynovode
Zdielať na

Nestarajte sa! Osadníci si postavili chatrče na plynovode

Starosta obce Plavecký Štvrtok čelí kritike. Niektorí obyvatelia sú nespokojní, lebo im chce zbúrať chatrče. Neuvedomujú si však riziko. Postavili si ich na plynovode a v jeho tesnej blízkosti. V prípade havárie by mohlo dôjsť k tragédii. Na plynovode dokonca pália odpad! Viac zisťovala reportérka Ruslana Kuriľcová.

Osada bez súhlasu

"Bývate na plynovode?" "Áno, viem to... Čo sa do toho staráte?" "Ste rasista a najhnusnejší chlap v celej dedine. A čo som spravil? Lebo idete cigáňov riešiť a oni tu 150 rokov bývajú. Spamätajte sa!" Niektorí obyvatelia Plaveckého Štvrtka majú problém. Ich domy totiž stoja v tesnej blízkosti plynovodu alebo rovno nad ním. Postavili si ich aj napriek zákazu obecného úradu. "Zastavili sme to rozhodnutím, ale staviteľ pokračuje ďalej," informoval starosta Ivan Slezák.

Takto bez akéhokoľvek súhlasu postavili na cudzom pozemku celú osadu. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity ale za to viní obecný úrad. "Samospráva dovolila vznik tejto osady tým, že dovolila týmto ľuďom postaviť si načierno príbytky," komentoval splnomocnenec Peter Pollák.

Starosta, si rasista!

Starosta však príbytky chce zbúrať. Nie je to ale také jednoduché. Proces je zdĺhavý. "V tomto procese treba osloviť všetkých, ktorí bývajú v danej stavbe, aj maloleté deti," upozornil starosta. Takmer celá osada je pritom postavená v ochrannom a bezpečnostnom pásme, čo v praxi znamená, že by tu nemalo nič stáť. Na plynovode vzniká aj smetisko.

"Plynovody sú bezpečné, ale v prípade, ak vzniká neautorizovaná činnosť, tak tieto plynovody môžu byť nejakým spôsobom porušené," dodáva hovorkyňa NAFTA Monika Feráková. Nepomohli pritom ani betónové zátarasy. A keďže je bežné, že na smetisku horí, riziko nebezpečenstva je veľké. Obyvateľov osady to však netrápi. "No čo, tak zhoríme všetci..." "Naši predkovia tu bývali, aj my tu budeme žiť."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy