Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sťahovanie osadníkov z Letanoviec k nám? Zabudnite!
Zdielať na

Sťahovanie osadníkov z Letanoviec k nám? Zabudnite!

Spišským Štvrtkom sa ozývali pokriky "STOP segregácii", alebo "My ich tu nechceme!" Približne 300 ľudí tam totiž nahlas protestovalo proti sťahovaniu neprispôsobivých občanov z obce Letanovce do novo vznikajúcej osady Strelníky. Boja sa nárastu kriminality a vandalstva.

Boja sa hluku a špiny

Na protest v chladnom počasí prišli starí aj mladí. Nikomu z nich nebolo ľahostajné nadobudnutie nových susedov, ktorí by mali žiť len 700 metrov od ich obce. Obyvatelia hovorili o tom, že sú neprispôsobiví.

"Budú tu chodiť po dedine, robiť hluk a špinu," tvrdí jeden z obyvateľov. "Cez noc už nebudem môcť nechať veci vonku," tvrdí ďalší.

Obyvatelia letanovskej osady by sa mali pravdepodobne sťahovať na jar v roku 2013. Podľa protestujúcich noví susedia zasiahnu aj do pokojného života susedných Hrabušíc. "Vieme, ako rebelujú a čo všetko robia. Zaznamenávame aj mnohé krádeže," tvrdí starostka Hrabušíc Jana Skokanová. 

Odpoveď od kompetentných neprišla

Podľa informácií od starostov dotknutých obcí už niekoľkokrát žiadali kompetentných, aby sťahovanie letanovských Rómov zastavili. Odpoveď však neprišla. Otázkou je, že ak by aj sťahovanie bolo zrušené, čo s postavenými objektmi na Strelníku.

Tie boli postavené z eurofondov a z peňazí zo štátneho rozpočtu. "Mohlo by sa to využiť pre mladé rodiny, ktoré majú problém s ubytovaním," myslí si starosta Spišského štvrtka Ján Greš.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy