Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Briti deti nevracajú. Vaneska a Ninka mesiace nevideli rodinu
Zdielať na

Briti deti nevracajú. Vaneska a Ninka mesiace nevideli rodinu

Briti nám ukradli dieťa, Slovensko sa nám obrátilo chrbtom. Teraz netlmočíme slová Ivany Bóorovej, ide o iný, veľmi podobný prípad slovenskej rodiny. Čo sa zmenilo za dva mesiace, odkedy sme na prípad upozornili, zisťoval reportér Dárius Haraksin.

Žiadna zmena

Vaneska a Ninka, dve rómske dievčatá, ktoré už mesiace nevideli ani svojich rodičov, ani súrodencov. Televízia JOJ na ich odobratie upozornila už v auguste. Už vtedy sme hovorili, že sa prípad ťahá dva roky.

"Odkedy ste tu vy boli, dva mesiace, nestalo sa nič, stále sa nič nerobí, stále chodíme do centra," povedal starý otec dievčat Viktor Kandráč.

Prípad sa ťahá dva roky

Začalo to pred dvoma rokmi. Rodičia štyroch detí skončili v Anglicku v base. Keď im prišli zobrať deti, vzali si aj malú Ninku, ktorá im nepatrila. Bola totiž zverená do opatery starej mamy. Tej nepomohol ani papier, že podmienky na výchovu detí v jej dome sú absolútne v poriadku. Rodinu stál boj o deti už viac ako 7000 eur. Výsledok? Deti sú stále v Anglicku.

A nielen to. Babka, na súde, kde prišla o vnúčatá, odpadla, odvtedy nemôže spávať a celá sa trasie. Dedko chodil za deťmi, vždy, keď to úrady dovolili, a tak prišiel v Anglicku o prácu a musel sa vrátiť. Ale bez detí, a tak sa kontakt úplne prerušil. "Vôbec nevieme, kde sú, či žijú, a čo tam s nimi robia, nevieme vôbec," povedal.

Súd vraj nič neoznámil

Deti súd ešte v marci určil na adopciu. Rodina sa mohla odvolať, no tvrdia, že o tom ani nevedeli. "My sme sa nemohli odvolať, my sme nedostali nič z Anglicka. Nevedeli sme. Doteraz nevieme, či sme sa mali odvolať, alebo nie," skonštatoval pán Kandráč.

Rodina nevie po anglicky, kontakty na právnikov zlyhali. Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže je jediné, ktoré by im mohlo pomôcť. Riaditeľka však rieši niekoľko  prípadov naraz. "Prípad centrum neustále monitoruje, v súčasnosti sa pripravujú potrebné dokumenty a komunikuje aj s partnerským orgánom vo Veľkej Británii," povedal hovorca ministerstva práce Michal Jurči.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy