Polojasno
30°
Bratislava
Jakub
25.7.2025
Sladká tradícia z Dunajského Klátova: Prvé slovenské melóny sú tu
Zdielať na

Sladká tradícia z Dunajského Klátova: Prvé slovenské melóny sú tu

Sladká tradícia z Dunajského Klátova: Prvé slovenské melóny sú tu

DUNAJSKÝ KLÁTOV / Slovenskí milovníci sladkých melónov sa konečne dočkali! Prvé tohtoročné plody zozbierala rodina Pápaiovcov, ktorá sa pestovaniu týchto obľúbených letných pochúťok venuje už od roku 1850. Tohtoročná úroda dozrela o niečo neskôr ako vlani, no o jej chuti niet pochýb.

Rodinná tradícia od roku 1850

"Naša família, ako z manželkinej strany, už pestujú melóny od roku 1850," hovorí Imre Pápai, ktorý s pestovaním pomáha aj svojmu vnukovi Adamovi. Práve vďaka skúsenostiam odovzdávaným z generácie na generáciu dokážu Pápaiovci vypestovať melóny s nezameniteľnou chuťou. "Pomáham pracovať dedovcom," potvrdzuje Adam.

Sladkosť nadovšetko

Prvý zber dosiahol cukornatosť 13, no Imre Pápai sľubuje, že neskoršie melóny budú ešte sladšie. "Toto je prvý zber, čo má cukornatosť okolo 13 a tie neskoršie budú asi o dve vyššie. Hovoria, že najsladší na trhu," hovorí s úsmevom Pápai. A ako sa im darí dosiahnuť takú kvalitu? "My hnojíme maštaľným hnojom väčšinou, kvapkovú závlahu a vieme tak korigovať veci, aby to boli tie najsladšie," vysvetľuje. Dôležité je tiež nenechať sa zlákať a nepredávať melón predčasne. "Najlepšie je, keď máte stáleho predajcu, vyčká radšej pár dní, aby to boli stopercentné, aby ten zákazník nezabudol, že kde kúpil ten dobrý melón," zdôrazňuje Pápai.

Konkurencia z dovozu rastie

Kedysi boli Pápaiovci druhí najväčší pestovatelia v Československu a obrábali až 52 hektárov pôdy. Dnes zbierajú už len na siedmich. Dôvodom je silná konkurencia lacných dovozových produktov. "Ešte v roku 2010 bol dovoz melónov a dýň v hodnote približne 10 miliónov eur, ale za rok 2024 tie štatistiky hovoria o trojnásobnom zvýšení, to znamená, že dovoz sa vyšplhal cez 30 miliónov eur," upozorňuje Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Zatiaľ čo slovenské melóny sa predávajú za približne 1,50 EUR za kilo, tie z dovozu sú často v akcii aj za 45 centov. Napriek tomu si Pápaiovci stoja za svojou kvalitou a veria, že chuť je to, čo zákazníkov presvedčí.

Ako spoznať ten pravý?

Pán Pápai má pre vás aj zopár tipov, ako si vybrať ten správny, zrelý melón: "Keď chytím, tam cítiť tie brázdy. Tie fúzy, aby boli suché." A rada na záver: melón nepatrí do chladničky, pretože stratí na chuti!

Pozrite si ako správne umývať ovocie a zeleninu: 

Najčítanejšie správy