Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
A ako ježibaba. Novinky, ktoré prvákov mätú
Zdielať na

A ako ježibaba. Novinky, ktoré prvákov mätú

Staré zlaté časy sa definitívne skončili. Potvrdzujú to už aj nové školské učebnice. Stačí sa pozrieť do knihy pre prváčikov. Doteraz sme sa učili písmenká s veľmi logickými a jednoduchými obrázkami. Napríklad písmenko A bolo vždy auto. Dnes je tam ale striga.

A ako striga Agáta...

V čítanke pre prvákov špeciálnych základných škôl figuruje "A" ako striga Agáta. Akú to má logiku nám ale nevie vysvetliť ani ministerstvo školstva. Akúkoľvek zodpovednosť za tento a ďalšie nezmysly si nikto nepripúšťa. "Za samotný text zodpovedajú jej autori, s tým, že samotný text je posúdený z hľadiska metodiky a didaktiky," povedal televízii v telefóne hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Pri písmenku E namiesto elektirčky je obrázok erbu. Deťom tento znak nič nehovorí. Najťažím bude asi písmenko "dz." Na tabuli je totiž znak horskej záchrannej služby.

V škole sme našli aj vyše 40-ročnú nástennú obrázkovú abecedu. Tá je však pre každého zrozumiteľná. Ministerstvo školstva sa bráni. Ono vraj učebné pomôcky nenavrhuje, ani nenakupuje. Podľa riaditeľky pri nákupe rozhoduje cena. "Tým ľuďom, ktorým sa to nepáči, tak to nekúpia alebo to vrátia," bráni sa aj zástupca vydavateľa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy