Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
ROZHOVOR. Ombudsmanka ide preverovať adopcie
Zdielať na

ROZHOVOR. Ombudsmanka ide preverovať adopcie

Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová sa osobne začala angažovať v prípadoch nútených adopcií slovenských detí vo Veľkej Británii. Nielen to, chce si posvietiť aj na medzištátne osvojenia i únosy detí. Podľa jej vyjadrení sa o to začala intenzívnejšie zaujímať najmä pre medializáciu prípadov.

Zaoberať sa konaním orgánov iného štátu nemieni

"Ja sa nemienim zaoberať tým, ako postupujú orgány iného štátu vo vzťahu k tejto problematike," odkázala ombudsmanka Jana Dubovcová verejnosti, ktorá sa zaujíma o prípad pochybných adopcií detí v Británii.

Chystá sa ale preveriť postupy našich orgánov. Od riaditeľky centra pre pomoc deťom si už vyžiadala spisy. Keď ich ale nevidela, hodnotenie podľa slovenskej zástupkyne pred európskym súdom, nie je na mieste. "Pretože zatiaľ ich nemala k dispozícii, tak neviem, ako sa dá bez naštudovania spisu meritórne vyjadriť k problému," myslí si zástupkyňa SR pred ESĽP

Boórovej v auguste nepomohla

Podľa našich informácií sa v tomto roku žiadna hĺbková kontrola v centre na ochranu detí zo strany ombudsmanky v týchto veciach nekonala. Poďme ale k prípadu Boorová. Ivanina matka bola u ombudsmanky v auguste prosiť o pomoc. "Na to povedala, že keď som sa prišla vyštekať, môžem odísť. Do troch minút som bola vonku. Preto sa divím, že teraz ide prešetrovať spisy," hovorí Eleonóra Studencová. "Neprišla v situácii, keď v rámci Slovenskej republiky bolo možné robiť ešte nejaké úkony," kontruje Dubovcová.

Upratovanie vo "vlastnej záhrade"

Ombudsmanka hovorí, že spisy videla a Briti rozhodujú správne. Tí istí Briti však vrátili prípad Ivany Boórovej na začiatok práve preto, lebo priznali, že zrejme nerozhodovali v súlade s európskym právom. "Nie som prívržencom toho, aby som pozerala do susedovej záhrady a nemala poriadok vo vlastnej," hovorí ombudsmanka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy